eőry_emil_sírhely

Ez a sírhely megmutatja, hogyan élt és alkotott Eőry Emil

eőry_emil_sírhely

Ez a sírhely megmutatja, hogyan élt és alkotott Eőry Emil

Új külsőt kapott a nyáron elhunyt érdi képzőművész nyughelye az Ercsi úti temetőben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy arról az ÉrdMost beszámolt, idén augusztus 2-án az Ercsi úti temetőben kísérték utolsó útjára a 86 évesen elhunyt képzőművészt, Eőry Emilt. Az Érd város Életműdíjával, illetve díszpolgári címével is kitüntetett alkotó hamvait – a hagyományoknak megfelelően – az Ercsi úton található Érdi Köztemető díszsírhelyeinek egyikében helyezték örök nyugalomra.

Ugyanakkor a család szerette volna, ha a művészt nem csak a ránk maradt munkái, hanem akár egy egyedire formált sírhely is fel tudná idézni az utókornak. Így a temetéskor elhelyezett fejfa helyén mától egy egészen más látvány fogadja majd a látogatókat.

Mint azt ifjabb Eőry Emil lapunknak elárulta, a téma, hogy hogyan nézzen ki a majdani sírhely, már édesapja életében felmerült, aki a Pegazus című, vörösmárványból készült szobrát képzelte el a sír díszeként.

Miközben a család egy másik, szintén vörösmárvány kettős torzót javasolt. Végül a hagyaték rendezése közben rátaláltak az alkotó egy, a közönség számára ismeretlen, soha ki nem állított szobrára, amit annyira kifejezőnek találtak, hogy végül ezt választották.

„Ebben benne van az ő emblémája, a kereszt. Benne van a sziluettje, amit használt a festészetében. Ez egy önarckép. Sajnos a címét nem tudjuk, azt a sírba vitte magával”

– mondta ifjabb Eőry Emil, aki hozzátette, erre az alakra egy amolyan kapuban álló, távozó, érkező, várakozó figuraként is tekinthetünk.

Eőry Emilné, a néhai festő és szobrász felesége szerint a legfőbb szándék az volt, hogy egy olyan síremléket állítsanak, ami kifejezi férje mértéktartó hozzáállását.

„Nem akartunk valami kirívót vagy feltűnőt. Azt a visszafogottságot akartuk megmutatni, ahogy ő élt, és alkotott. Világéletében egy egyszerű ember volt, a művészete is a dolgok leegyszerűsítésére épült”

– fogalmazott az özvegy.

Címlap és belső képek: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email