_DSC2632

Félévszázados rózsakert az érdi panelek árnyékában

_DSC2632

Félévszázados rózsakert az érdi panelek árnyékában

Auer Imréné gyönyörű rózsáit a járókelők is megcsodálják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Aki kertes házban él, nehezen tudja elképzelni, milyen lehet egy csepp, öt-tizenöt négyzetméteres kertecskét gondozni. Pedig sok örömet ad a társasházak előkertjeinek művelése is, és aki végigsétál az érdi lakótelepen, sok pozitív példával találkozhat.

Ha a Múzeum sétány elején lévő parkolónál járunk, vessünk egy pillantást a túloldalra. A Béke tér házai előtt szépen beültetett kiskertek gyönyörködtetik a szemet, aki pedig elsétál a 2/A-ig, közel félévszázados rózsatöveket is láthat.

A negyvenhat esztendős rózsakert

Ezeket Auer Imréné és a férje ültette annak idején. Kiskertjével másodízben pályázott a Virágzó érdi porta pályázat „Szép érdi utcafront” kategóriájában, és meg is nyerte azt.

Az alföldi kislány ide jött férjhez, 1959 óta él Érden. A házaspár a vasútnál dolgozott, sokáig a Nagyállomásnál laktak a vasúti őrházban, amelynek volt kertje is. 1978-ban költöztek át a lakótelepre, szintén szolgálati lakásba. Ekkor ültették be a tizenöt négyzetméteres előkertet rózsával.

A boldog nyertes, a díj átvátelét követően (balról)

„Ami kiöregedett, ahelyett ültettem másikat. A sövényt is mi telepítettük, én nyírom elektromos vágóval, gondozom, fiatalítom. Egész nyáron öntöztem: minden reggel ötkor keltem, és a garázsból vödörrel hordtam ki a vizet” – mesélte Auer Imérné, akihez egy napsugaras őszi délutánon látogattunk el.

Nagyon szereti a rózsáit, és olyannyira becsben tartja őket, hogy egy szál virágot le nem vágna róluk. Hiszen nyári estéken úgy illatoznak, hogy azt még a lakásban is érezni.

Még ilyenkor, októberben is virít

Az előkert mellett a garázsnál lévő kis füves részt is gondozza, orgonát is ültetett annak idején a férjével. „Ma is készülök ki: a minapi eső után picit kizöldült a fű, lenyírom, hogy tavaszra rendes legyen. Amig bírom, csinálom. Olyan sokan megállnak, gyönyörködnek a rózsákban, és ha kint vagyok az ablakban, gratulálnak. Nem is ültetek mást, elég nekem ez a növény” – tette hozzá.

A 2/B kiskertje előtt is érdemes megállni és elgyönyörködni a különleges növényekben, például a vaníliafákban. Ezeket Kóra Istvánné ültette és gondozza

Auer Imréné rendszeresen takarít, seper odakint. „Mikor idejöttünk lakni, az 1-es meg a 2-es ház annyira összetartott, hogy hétvégenként együtt jártunk le és takarítottuk az utat. Sajnos, ez már nincs.”

Megkérdeztük azt is, mire költi az első hellyel járó utalványt: trágyás földet, virágföldet és műtrágyát vásárol majd rajta tavasszal, hogy a rózsák még szebben virítsanak.

Őszi krókuszok és kikericsek is virítanak a panelház tövében

A Virágzó érdi porta nyerteseiről szóló sorozatunk előző két cikkét ITT és ITT olvashatják.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email