regeszetiasatastepecsBA

Mit jeleznek a rejtélyes halmok Érd határában?

regeszetiasatastepecsBA

Mit jeleznek a rejtélyes halmok Érd határában?

Valamit rejtett itt a föld mélye. Hogy pontosan mit, az a cikkünkből kiderül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Olvasóink közül sokan érdeklődtek, miért jelentek meg hirtelen földhalmok és gödrök Érd és Budapest határában, a 6-os út és a Duna közti szakaszon, az Ófalunál induló gát végénél.

Ezt a területet, jobban mondva a városunkhoz tartozó részét az érdiek Tepecsnek hívják. Mint arról már beszámoltunk, egy tavaly őszi kormányzati bejelentés szerint itt, Nagytétény és Érd határában egy új ipari park épül majd. (Erről bővebben itt írtunk.)

Értesüléseink szerint Európa legnagyobb tőzsdén jegyzett ipari és logisztikai vállalata telepedik meg itt, amellyel a polgármester már 2021-ben megkezdte a tárgyalásokat.

Hogy mikor kezdődik meg az építkezés, arról nincs információnk. A nagytétényi részen vélhetően belátható időn belül, ugyanis megtudtuk: most fejeződött be az előzetes régészeti feltárás, amit az 500 millió forint értéket meghaladó projekteket megelőzően minden beruházónak kötelező elvégeztetnie ahhoz, hogy építési engedélyt kapjon.

Ez lehet régészeti megfigyelés, próbafeltárás és teljes felületű feltárás.

Értesüléseink szerint a nagytétényi területen próbafeltárást végeztek az elmúlt mintegy tíz napban.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy kiválasztott részen, gödörben, illetve sáv mentén dolgoznak, és attól függően, hogy találnak-e valamit, folytatják tovább a munkát.

A környéken egyébként több ismert lelőhely is van, ezeket a régebbi építkezések során tárták fel. A Tepecsen több ízben is találtak leleteket, például a csapadékelvezetési munkákat megelőzően. Többek közt őskori házat és szarvasmarhacsontvázat, török kori kemencét, és egy csontvázas sírt is, ismeretlen korból. (Erről itt találnak bővebb információt olvasóink.)

A  most átvizsgált nagytétényi részen azonban tudomásunk szerint nem találtak semmit, és augusztus 5-én le is vonultak a régészek. Úgy értesültünk, hogy az érdi részen most nem végeznek régészeti feltárást.

A föld mélye ha mást nem, robbanószert biztos, hogy rejtett itt: mielőtt a régészek megkezdték volna a földmunkát, a tűzszerészek is átvizsgálták a területet, és értesüléseink szerint tizenkét lövedék került elő a föld alól.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email