Szőlővirág Ünnep

Tíz nemzetiség választott képviselőket Érden

Szőlővirág Ünnep

Tíz nemzetiség választott képviselőket Érden

Mutatjuk a nemzetiségi önkormányzati választás helyi eredményeit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzati és az EP-választás mellett nemzetiségi önkormányzati választást is tartottak Magyarországon június 9-én. A nemzetiségi választást azokon a településeken rendezték meg, ahol a 2022-es népszámlálás adatai alapján legalább 25 ember vallotta magát az adott nemzetiséghez tartozónak, már van működő nemzetiségi önkormányzata, vagy működik nemzetiségi köznevelési intézmény a településen.

A nemzetiségi választáson a település egy választókerületet alkot, és a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok számától függően három vagy öt főt választhattak meg a nemzetiségi lakosok.

Egy választópolgár annyi – vagy kevesebb – jelöltre szavazhatott, mint a megválasztható képviselők száma. Képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a legtöbb érvényes szavazatot kapták június 9-én.

Ahogy az önkormányzati választás, úgy a nemzetiségi nyertesei is csak októbertől foglalhatják el hivatalukat, addig a 2019-ben választott képviselők látják el feladataikat.

És most lássuk, Érden hogyan alakultak az eredmények:

A görög nemzetiségi önkormányzat most megválasztott leendő tagjai a Syllogos és a Csongrád Megyei Görögök K.E. színeiben indultak: Papakosztandisz Eleni, Bakoss Aphrodité, Trnka Szilvia.

A horvát nemzetiségi önkormányzat tagjai a Magyarországi Horvátok Szövetségéből kerülnek ki: Hudák Ágnes, Czeilingerné Tőkei Klára, Antunovits Antal, Csibrák Józsefné és Tomasik István György.

A lengyel önkormányzat tagjai Szczerba Roland, Szczerba Loránd és Takács Levente. Mindhárman a Polonia Nova Egyesület és a Bem József Kulturális Egyesület tagjai.

A német nemzetiség önkormányzata a következő öt tagból áll majd: Eszes Mária, Czeilinger Margit, Köhler Dolli Felicia, Hellinger Pál és Maitz Ferenc. Mindannyian az ÉMNÖSZ képviselői.

Az örmény nemzetiségnek három képviselője lesz Érden, ők az Örmény Kulturális Központ jelöltjeiként indultak: Molnár Zsolt, Oszlányi-Molnár Éva és Labant Ada Rózsa.

A roma nemzetiségi önkormányzati választáson Rafael Attila CiKöSz) nyerte el a szavazatok többségét, a második Balogh Csaba (RPM BAZ Megye) lett, őt Rafael Attiláné (CiKöSz) követi, tagok még Hőcs László és Sárközi Lajos (RPM BAZ Megye).

A román önkormányzatnak három tagja lesz, az ÖMRE képviseletében: Szatmáriné Horváth Csilla, Szatmári Réka Vivien és Szabo Eva Magdalena.

A ruszin képviselők a HORUE jelöltjei, név szerint Borbély Zsuzsanna, Kerekes Lajos és Pókos István.

A szerb nemzetiséget a városban Cseke Dusan, Horváth Andrea és Gyenge Emil Nándor (mindhárman a SRPSKI Forum színeiben nyertek) képviseli majd.

Az ukrán nemzetiségi önkormányzatnak három tagja lesz: Jedlicska Jevgenija, Vash Ivanna és Rajkó Katalin (mindhárman a Nova Hvylja Egyesület képviseletében).

Bővebb információt a Nemzeti Választási Iroda honlapján találnak az érdeklődők.

Fotóink a 2024-es választáson, valamint nemzetiségi rendezvényeken készültek. 

Fotók: ÉrdMost archív, Czere Bálint, Koncz Tamás, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email