Ádám KAtalin

Kardosné Gyurkó Kata kitiltotta az érdi médiát az iskolában tartott rendezvényéről

Ádám KAtalin

Kardosné Gyurkó Kata kitiltotta az érdi médiát az iskolában tartott rendezvényéről

Az üvegajtó mögül nézhettük az eseményt, ami annyira zártkörű volt, hogy az M1 simán tudósíthatott róla.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kitiltották az Érd Médiacentrum munkatársait Kardosné Gyurkó Kata és Hankó Balázs államtitkár sajtótájékoztatójáról, amit a Kós iskolában tartottak péntek délután. Az eset több szempontból is aggályos: a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a választás hajrájában oktatási intézményben, egy kifejezetten gyermekek számára hirdetett programon tartott kampányrendezvényt, amit szigorúan tilt a köznevelési törvény.

Másrészt arra való hivatkozással küldték el stábunkat, hogy a sajtótájékoztató nem nyilvános – holott az M1 és más meghívottak forgathattak.

Hogy milyen esemény is volt ez? Pályaorientációs nap, ahol nyolcadikosok ismerkedhettek meg a Kósban oktatott szakmákkal, az oda járó diákok bemutatóin keresztül, az intézmény aulájában.

Számtalan ilyen eseményen vettünk már részt az iskolában. Igaz, ezt most nem az intézmény szervezte, hanem a Kardosné nevével fémjelzett ÉRteD Családbarát Városért Egyesület, és gyaníthatóan kampánycélokat is szolgált. Erre utal a meghívó is, melynek aláírója Kardosné Gyurkó Katalin:

„Kedves Fiatal! Ha érdekel, hogy a szakképzés milyen irányba halad, neked milyen lehetőségeid adódnak, vagy ugyanez érdekel a továbbtanulás, a felsőoktatás szempontjából is, akkor itt a kiváló lehetőség. Szeretettel meghívlak dr. Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárral egy találkozóra, ahol kérdéseket is feltehetsz a téged érintő és érdeklő dolgokról.”

Sajnos, az Érd Médiacentrum munkatársainak nem adták meg a lehetőséget, hogy kérdéseket tehessenek fel. A meghirdetett időpontban értünk oda, a Kós diákjai, pedagógusai az aulában tartottak bemutatókat az érdeklődő gyerekeknek. Hogy aztán odament-e valaki az államtitkárhoz a kérdéseivel, azt nem láthattuk, ugyanis Hankó Balázs, valamint Kardosné Gyurkó Kata, illetve Aradszki András országgyűlési képviselő nem a teremben, hanem az onnan nyíló teraszon álltak, láthatóan sajtótájékoztatóra készülődve.

Mi is kiléptünk a nyitott teraszajtón, és csatlakoztunk a már kint várakozó M1-es stábhoz. Mikor Kardosné észrevett minket, odasietett, ránk mutatott, bemutatkozott, és odaszólt munkatársának, beszéljen velünk.

„Zártkörű, meghívott sajtótájékoztató van. Nem mi szerveztük a sajtót, hanem az államtitkár úr szervezése” – hangzott el a munkatárstól a magyarázat, miért nem vehetünk részt az eseményen, amint az M1 igen.

Az üvegfal mögül néztük végig a sajtótájékoztatót, azon tanakodva, miért nem lehettünk jelen. Hogy ne kérdezhessünk? Vagy nehogy megzavarjunk egy kampányrendezvényt?

Amint vége lett a pár perces sajtótájékoztatónak, Kardosné és az államtitkár, kísérőik gyűrűjében, azonnal távozott. Így aztán a gyerekeknek sem volt alkalmuk beszélgetni az államtitkárral, és mi sem kérdezhettük meg Kardosné Gyurkó Katát, nem tartja-e törvénysértőnek, hogy egy iskola falai közt, ahol épp egy gyermekeknek szóló program fut, kampányrendezvényt tart.

Persze, erre mondhatja azt a polgármester-jelölt, hogy ők a teraszon voltak, a gyermekek pedig a teremben, de a köznevelési törvény 24. szakaszának 3. bekezdése egyértelmű tiltást fogalmaz meg:

„A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.” Ez a jogszabály természetesen nem csak a kampányidőszakra érvényes, de a választás előtt bő egy héttel nyilvánvalóan sokkal nagyobb tétje van egy ilyen esetnek.

A Fidesz-KDNP jelöltjeinél előfordult már hasonló úgy egy hónapja. Április végén Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő kampányolt egy óvodai nyílt napon: a tudósítások szerint az épület előtt pultoztak a helyi fideszesek, és gyűjtötték az aláírásokat a választáson induló Szatmárynak, aki az épület aulájában fogadta a gyemekükért érkezőket, és beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek.

Az eset nemcsak a sajtóhoz jutott el. A helyi MSZP feljelentése nyomán megjárta a helyi, majd fővárosi bizottságot, míg végül a Kúria tett pontot az ügyre. Szatmáry ugyan állította, hogy nem kampányrendezvényről volt szó, ám a Kúria végzésében kimondta: „azzal, hogy 2024. április 22-én egy óvodai nyílt napon kampánytevékenységet folytatott, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2.§ (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket”.

Ez a két alapelv pedig az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás.

Ítéletében a Kúria nem szabott ki büntetést. Értesüléseink szerint az ilyen törvénysértéseket nem szankcionálják szigorúan (főleg, ha első alkalommal történnek, és nem ismétlődő esetről van szó), ugyanakkor eltilthatják az illetőt a további jogsértéstől.

Nem a büntetés, hanem a nyilvánosságra kerülés, a társadalmi megvetés az, ami visszatartó erejű, hiszen az ilyen esetek mindig negatív társadalmi megítélés alá esnek. Az állampolgárok pedig a választáson leadott szavazatukkal sokkal eredményesebben szankcionálhatják ezt a magatartást, mint egy pártízezer forintos bírság.

Fotó: Ádám Katalin, videó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email