virag_kert_porta

Mutassa meg, hogy Érden az ön kertje a legszebb

virag_kert_porta

Mutassa meg, hogy Érden az ön kertje a legszebb

Öt kategóriában július 22-ig várják a nevezéseket a Virágzó érdi porta pályázatra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi önkormányzat idén is meghirdette a „Virágzó érdi porta” elnevezésű pályázatát, amire 2024. május 23-a és július 22-e között lehet beküldeni a nevezéseket.

A kiíró az alábbi öt kategóriában várja az érdi lakosok jelentkezését:

  • Virágzó érdi porta
  • Bőtermő érdi konyhakert
  • Szép érdi utcafront
  • Szép érdi erkély, terasz
  • Ökokert
A tavalyi második helyezett kert

A „Virágzó érdi porta” cím annak adományozható, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe, továbbá akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, zöldterület gyommentes, rendezett és maradéktalanul megfelel az ingatlanok és közterületek tisztán tartásának szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet előírásainak.

A „Bőtermő érdi konyhakert” cím annak adományozható, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe, továbbá akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, zöldterület gyommentes, rendezett és maradéktalanul megfelel az ingatlanok és közterületek tisztán tartásának szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet előírásainak és ahol kifejezetten konyhakert került kialakításra, gyümölcsös, vagy egyéb haszonnövények kerültek elültetésre.

Horváthné Soós Renáta és családja, a pályázat korábbi többszörös díjazottja

A „Szép érdi utcafront” cím azoknak a lakóközösségeknek, illetve természetes személyeknek adományozható, akik az adott év során a lakókörnyezetük (kert, park, lakóépület körüli fák, utcafront) saját költségükön történő gyommentes, tiszta, karbantartott ápolásával, magas színvonalú gondozásával és példaértékű fenntartásával hozzájárulnak a városkép javításához.

A „Szép érdi erkély, terasz” cím annak adományozható, akinek társasházi, lakótelepi, sorházi erkélye vagy terasza együttes megjelenésében harmonikusan és esztétikusan illeszkedik a környezetébe.

Míg az „Ökokert” cím annak a természetes személynek, illetve lakóközösségnek adományozható, akinek az ingatlana, illetve az azon található épület, kert, udvar, továbbá az ingatlan előtti járda, árok, árokpart, zöldterület együttes élőhelyi környezete ökológiai szolgáltatásaival, biodiverzitásával a településrész ökológiai rendszerébe oly módon illeszkedik, hogy annak megoldásai példaértékűek a város zöld- és kék infrastruktúrája számára.

A tavalyi harmadik helyezett kert

A felhívás hangsúlyozza, hogy mind az öt kategóriában pályázati feltétel, hogy a pályamű dominánsan élő legyen, azaz az épített és művi elemek csak a szükséges mértékben legyenek jelen.

Ennek kapcsán az ÉrdMost megkereste Andrasek Mónika önkormányzati képviselőt, a Virágzó érdi porta pályázat egyik koordinátorát, aki elmondta, hogy ez a megmérettetés kifejezetten azoknak szól, akiknek a kertjén látszik, hogy gazdájának sok munkája volt vele.

A munka során pedig törekedett az adott kert fenntarthatóságára is. Minél inkább megpróbálta kizárni a műanyagokat, minél inkább vegyszermentesen próbált termelni, nem utolsósorban próbált valamiféle permakultúrát megvalósítani.

A győzteseknek járó emléktábla

Hiszen – mint elárulta – évről-évre érkeznek olyan pályázatok, amiken látszik, hogy az adott kertbe ugyan sok-sok millió forintot „beleöltek”, a megbízott kertész vagy kertészeti cég sokat dolgozott vele, viszont a tulaj kétkezi munkáját még nyomokban sem látni.

Arról már nem is beszélve, hogy sokan pont ezeknek a kerteknek a látványa miatt nem indulnak, mondván minek. Az ő kertjük közel sincs ilyen szép. A szépség persze nézőpont kérdése, de ezen a pályázaton nem a „golfpálya minőségű gyepet, néhány tujával” típusú kerteket keresik, fogalmazott.

A kiíró reméli, hogy ezt egyre többen tudatosítják majd magukban, és kedvet kapnak, hogy a „személyes zöldövezetüket” másoknak is megmutassák. A pályázat koordinátora szerint nagyon sok helyen látni gyümölcsfákat, konyhakertet, virágokat és mindenféle növényeket, ami jelzi, sokan művelik kertjeiket. És egyébként is, Érd nagy része kertes házas övezet, így – elvben – komoly közönsége kellene, hogy legyen egy ilyen felhívásnak.

Andrasek Mónika hozzátette, a Virágzó érdi porta pályázat kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy a tavalyi botrány után – amikor is Antunovits Antal, a helyi Fidesz önkormányzati képviselője, és egyben a pályázat akkori bíráló bizottságának az egyik tagja a saját kertjére szavazott, és ezzel saját magát hozta ki győztesnek – némileg változtattak a szabályokon, hogy elejét vegyék az összeférhetetlenségnek és a trükközésnek.

Mindezt a márciusi Közgyűlésen tárgyalták a képviselők, így ennek megfelelően kizárják az indulók közül azokat (és közeli hozzátartozóikat), akik a pályázati eljárásban döntéselőkészítőként részt vesznek, tagjai annak a testületnek, amely a pályázatokat elbírálja, illetve a pályázatok elbírálására hatáskörrel rendelkező testület tagjai.

Az idei pályázattal kapcsolatos minden további részletet IDE KATTINTVA találnak meg.

Fotó: Freepik, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email