lukin_jazz_6

Tudta? Érden jazzt is lehet tanulni

lukin_jazz_6

Tudta? Érden jazzt is lehet tanulni

A helyi zeneiskola jazz tanszakát népszerűsítették az intézmény tanárai, hátha éppen innen kerül ki a következő Charlie Parker.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Két éve nyáron az ÉrdMost is hírt adott róla, hogy egy új tanszakot indít az érdi Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola, melynek keretében a jazz zene műfajával ismerkedhetnek a diákok.

Ránézésre ez akár kellő idő is lehetett volna ahhoz, hogy a kezdeményezés beinduljon, de a zeneiskola ezen a területen tanító pedagógusai úgy érezték, talán még nem aknáztak ki minden lehetőséget. Ezért egy három alkalomból álló, a tanszakot népszerűsítő programot hirdettek a múlt hétre.

Ennek az utolsó állomása volt az, az Érdi Galériában április 20-án, amolyan ismeretterjesztő jelleggel megtartott koncert, ami után a jazz tanszak ötletgazdájával, és egyúttal a rendezvény szervezőjével, Bögöthy Ádámmal beszélgettünk.

Bögöthy Ádám (jobbra)

Az intézmény klasszikus és jazz gitár, valamint jazz bőgő és basszusgitár tanára elmondta, noha az iskola egy ideje már megkapta a hivatalos szakmai engedélyt, hogy jazz hangszereket oktathasson, ő mégsem nevezné egy igazán pezsgő szaknak, amit szerinte az is jól mutat, hogy pillanatnyilag mindössze kilenc növendék tanul jazzt, az egyébként több, mint 500 diákot foglalkoztató zenesuliban.

Előfordul, hogy sokszor még zenész kollégákban is kérdőjelek vannak a jazzel kapcsolatban, nem beszélve a köztudatról. Úgy véli, az értetlenség vagy távolságtartás abból fakadhat, hogy sokan nem beszélik a jazz nyelvét, hiszen – ahogy fogalmazott – a jazz is olyan, mint bármelyik másik zenei stílus. Saját szavakat, mondatokat használ, és ezeket meg kell tanulni, hogy érthetővé váljon az így összeálló „szöveg”.

Így aztán nem is lehetett más a szándéka a „Lookin’Jazz” címmel megtartott programnak, mint közelebb hozni a műfajt a növendékekhez és szüleikhez.

„Szerettük volna bemutatni, hogy mi is történik a jazz zene folyamán, miben különbözik, vagy épp miben hasonlít a klasszikus zenéhez, egyúttal arra biztattuk a gyerekeket, hogy ebbe az irányba is el lehet indulni”

– emelte ki a zenetanár, hozzátéve, hogy mire érdemes figyelni, amikor valaki jazz zenésznek áll.

Kezdésként hallgasson sok-sok jazzt. Másrészt bizonyos szintű zenei előképzettség, érettség kell hozzá. Például a gitár szakon ezt úgy fogalmazták meg, hogy két év klasszikus gitár tanulás után lehet, illetve javasolják a beiratkozást jazz gitárra. De még utána sem azonnal jönnek a sikerélmények. Kellő gyakorlás mellett nagyjából három, négy éves periódusokban látható a fejlődés.

Ugyanakkor a műfaj fontos eleme az is, hogy az ember képes legyen kommunikálni a zenésztársakkal, hiszen nem véletlenül nevezik a jazzt az improvizáció művészetének, ahol a kotta csupán egy vázlat, a többit a muzsikusok teszik hozzá élőben egy-egy fellépés során.

Ezt egyébként a szombati közönség is megtapasztalhatta, ugyanis a három zenész, akik mindannyian a Lukin tanárai is, most először játszottak együtt, árulta el Bögöthy, aminek apropóján megjegyezte, már csak miattuk is érdemes a jazz tanszakot választani, hiszen a pedagógusok egyúttal aktív előadóművészek is, akiktől nem csak elméletet, hanem színpadi fogásokat is el lehet lesni.

Kezdőként talán nehéz elhinni, de ha minden adott, úgy akár a legnagyobbak, mint John Coltrane, Sonny Rollins vagy Charlie Parker szintjére is eljuthatunk, fogalmazta meg az igencsak inspiráló célokat a művésztanár.

Szóval, aki most kapna kedvet a jazz tanuláshoz, az jelenleg hat szakirány, pontosabban hangszer közül választhat. Jazz zongora, trombita, gitár, bőgő, basszusgitár, nem utolsósorban pedig szaxofon. Emellett a jövőben szeretnék elindítani a jazz dob, illetve a jazz ének képzéseket is, de ezekről most még nincs konkrétum.

Mint azt Bögöthy Ádám megjegyezte, igazán akkor telhetne meg élettel az érdi jazz tanszak, ha sikerülne egy működő közösséget kiépíteni. Onnantól kezdve már szájhagyomány útján terjedne, hogy van itt egy jó zongora, gitár, trombita, és a többi tanár. Reméli, a mostani programmal egy lépéssel megint közelebb jutottak ehhez.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email