gyomlalPixabay

Jó lesz vigyázni a gyomokkal

gyomlalPixabay

Jó lesz vigyázni a gyomokkal

Tavaly 128 esetben indított eljárást az önkormányzat a gazos telkek miatt, a bírság több százezer forint is lehet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Előrébb jár a vegetáció fejlődése, mint ilyenkor szokott. Nemcsak a gyümölcsfák és a hagymások virágoztak el jóval hamarabb, mint azt megszokhattuk, hanem a fű is úgy nő, mintha húznák. Sajnos, a gyomok is örülnek a szép időnek, és irtásukról bizony gondoskodnunk kell.

A gyomnövények közül a parlagfű az, ami rendszerint a legtöbb gondot okozza. Ez az igénytelen, agresszívan terjedő és gyorsan növő gyomnövény az allergiások rémálma, ezért aztán szigorú jogszabályok vonatkoznak a kaszálására, irtására:

a telek- és földhasználók kötelesek a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Aki ennek nem tesz eleget, azt növényvédelmi bírsággal sújtják, a parlagfüves területen pedig kényszerkaszálást rendel el a jegyző (belterület esetén), illetve a Pest Vármegyei Kormányhivatal (külterületen).

A növényvédelmi bírság 15 ezertől ötmillió forintig terjedhet.

A parlagfű virágzáskor szórja allergiát kiváltó pollenjeit

Kertünk és a kerítés előtti zöldfelület tisztántartására egy 2022-es önkormányzati rendelet vonatkozik (lásd bővebben itt). Aki ennek nem tesz eleget, 200 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető. Jogi személyek esetén ez az összeg elérheti a kétmillió forintot is.

Parlagfüves területet kétféle módon lehet bejelenteni: a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, vagy az önkormányzatnál, a 23/522-300-as telefonszámon, a 23/522-356-os fax számon, vagy a kornyezet@erd.hu e-mail címen. Ugyanezeken az önkormányzati elérhetőségeken a gyomos, elhanyagolt telkeket is bejelenthetjük.

Az önkormányzat minden bejelentésnek utánajár, és ha indokolt a panasz, megindítja az eljárást.

Tavaly 128 esetben került erre sor gyomos, gazos ingatlanok miatt – tudtuk meg dr. Barabás Emőkétől, az önkormányzat Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetőjétől.

„Parlagfüves ügyünk viszont csak tizenegy volt, igaz, ezek közül 3 alkalommal kényszerkaszálást kellett elrendelnünk”

– tette hozzá a főosztályvezető.

Hogy mekkora bírságot rótt ki a kormányhivatal, arról nem kaptak tájékoztatást. Annyi biztos, hogy az összeg több tényezőtől is függ: a terület nagyságától, a fertőzöttség arányától és az egyéb allergén gyomnövények esetleges jelenlététől is.

„Az idei évben még nem érkezett panasz, hiszen még csak a vegetációs időszak elején járunk.  A parlagfű még nem jelent meg, az időjárási viszonyoktól függ, hogy mikor fog kibújni a földből. Általában június-júliusban jelenik meg, és egészen október virágzik” – tette hozzá Barabás Emőke.

A parlagfű egyébként ott jelenik meg leggyakrabban, ahol megbolygatták a talajt (tehát építkezéseken), no meg a szántóföldeken. Mivel a külterületek esetében a kormányhivatal az illetékes, ezek fertőzöttségéről nincs információja az önkormányzatnak. A MÁV-területek viszont az önkormányzathoz tartoznak. Közterületeken az Érdi Városgazda emberei kaszálnak, de a kertünk és a kerítésünk előtti sávért (egészen az úttestig) mi, lakosok vagyunk felelősek.

Rajtunk is áll tehát, hogy milyen környezetbe térünk haza, és hányan szenvednek majd allergiától a nyári és őszi hónapokban.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email