Felhívás gyommentesítésre és parlagfű elleni védekezésre

Önkormányzatunk kiemelten fontosnak tartja a helyi lakosok egészséges lakókörnyezethez fűződő jogának érvényesítését.

Az érdi lakosok és a városvezetés közös érdeke, hogy a városunkban található ingatlanok parlagfű- és gyommentesek, valamint tiszták legyenek.

A fentiek alapján felhívom az érintettek figyelmét, hogy – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében – a földhasználó köteles az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ha a földhasználó védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, a földhasználó költségére az eljáró hatóság parlagfű elleni közérdekű védekezést, azaz „kényszerkaszálást” rendel el. A közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen a Pest Vármegyei Kormányhivatal rendeli el.

A fertőzött terület nagyságától és a gyomborítottság mértékétől függően növényvédelmi bírság is kiszabásra kerül, amelynek összege – belterületen és külterületen is egyaránt – 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet. A bírság meg nem fizetése esetén a kiszabott összeget késedelmi kamat terheli és adók módjára az állami adóhatóság hajtja be.

A fentieken kívül az elhanyagolt gyomos ingatlanok esetében az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról szóló 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése a) pontja és 4. § (6) bekezdése alapján:

„Az ingatlanhasználó köteles gondoskodni az ingatlana előtti, melletti közterület (járda, zöldsáv) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, az ott lévő növényzet ápolásáról, a fű nyírásáról, gyommentes állapotának folyamatos fenntartásáról, valamint köteles az ingatlanát folyamatosan tisztán tartani, gyommentesítéséről és kertszerű használatáról gondoskodni.”

A fentiek megsértése esetén a 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése alapján

közigazgatási hatósági eljárás keretében természetes személy esetén 200.000,- Ft-ig, jogi személy esetén 2.000.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Kérjük a lakosságot, hogy a fenti jogszabályokban foglaltakat – mindannyiunk békés együttélése és egészségének megőrzése érdekében – tartsák be!

A Polgármesteri Hivatal a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében számít a lakosság segítségére is. Kérjük, hogy aki parlagfüves területet észlel, az jelezze a Hivatal 23/522-300-as telefonszámán, a 23/522-356-os fax számán, vagy a kornyezet@erd.hu e-mail címén.

 

Dr. Feik Csaba sk.
jegyző

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink