haz_ado_erd

Vészesen közeleg a helyi adók fizetési határideje

haz_ado_erd

Vészesen közeleg a helyi adók fizetési határideje

Minden információt összegyűjtöttünk a 2024. évi helyi adók befizetésével kapcsolatban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavasz beköszöntével közelednek azok az időpontok is, amiket az adófizető polgárok minden évben szem előtt tartanak. Ilyenek többek között a legfontosabb helyi adók:

2024. március 15-ig kell ugyanis befizetni a 2024. év I. negyedévi építmény- és telekadót, valamint a helyi iparűzési adó I. félévi adóelőlegét.

Február hónapban Érd önkormányzata postázta a folyószámla értesítőket, amelyek tartalmazzák a 2024. évben esedékes adófizetéshez szükséges csekkeket, tájékoztatásokat. Elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, vagy azt választó ügyfelek az ügyfélkapus tárhelyükre kapják meg a folyószámla értesítőt.

Befizetési kötelezettség teljesíthető utalással, valamint online bankkártyás fizetéssel (EFER) is. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet szükséges feltüntetni a közlemény rovatban.

Az önkormányzat felhívja a figyelmet arra, hogy az előírt adókat a jelzett határidőkig az adózó köteles megfizetni.

Érdemes a határidőkre figyelni, hiszen az adó módjára fizetendő közterhek késedelmes fizetése pótlékot, illetve egyéb plusz költségeket vonhat maga után.

Amennyiben az előző időszakhoz képest az adózást érintően változás történt (tulajdonos személye, lakosok száma, beépítettség megváltozása stb.) akkor az adózó kötelezettsége, hogy erről az önkormányzati adóhatóságot tájékoztassa.

Az aktuális napi ADÓSZÁMLA KIVONAT az ado.erd.hu oldalon a nap 24 órájában lekérdezhető és ellenőrizhető az esedékes tartozás vagy túlfizetés nagysága.

Mind a magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak lehetőségük van – a törvény által szabályozott módon – fizetési könnyítés igénybevételére, ha az előírt fizetési kötelezettségeiket valamilyen okból az esedékesség időpontjáig nem, vagy csak részben tudják teljesíteni. A feltételek fennállása esetén fizetési halasztás, részletfizetés, kivételesen mérséklés engedélyezésére van mód, amely kizárólag az adózó kérelemére történhet.

Az önkormányzat adómentességet biztosít az idősebbeknek.

A helyi adórendelet alapján a 65 éven felüli egyedül élő adóalany, ha a havi jövedelme nem haladja meg a 210.000 forintot, vagy 65 éven felüli adóalany, aki 65 éven felüli házastársával, élettársával él együtt és az egy főre eső jövedelmük nem haladja meg a 195.000 forintot, illetve azon adóalany akinek a családjában fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági ellátásban részesül és az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a 195.000 forintot, kérelemre, mentesíthető a tárgyévre szóló adófizetési kötelezettség alól.

A mentesség részletes feltételeit a 42/2011.(VI.29.) számú rendelet tartalmazza.

A város honlapján az adóigazgatási ügyek menüpont alatt találhatnak tájékoztatást az ügyek jogszabályi hátteréről, valamint megtalálhatóak a bevalláshoz, kérelemhez szükséges nyomtatványok, tájékoztatók is.

Amennyiben az adózással, vagy a tartozással kapcsolatosan kérdések merülnének fel, illetve egyeztetni szeretnének, úgy a hivatal munkatársai munkaidőben az alábbi telefonszámokon állnak a lakosság rendelkezésére:

  • Építmény- és telekadó: 23/522-368, 522-399, 522-338
  • Méltányos eljárások: 23/522-309
  • Helyi iparűzési adó: 23/522-398, 522-364
  • Végrehajtás: 23/522-300/269
  • Könyvelés: 23/522-348, 522-300/299

A különböző adónemek befizetésének határidőit és számlaszámait az alábbi táblázatban részletezzük:

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email