volanbusz_200509

Közel a megállapodás a Volán és az önkormányzat között

volanbusz_200509

Közel a megállapodás a Volán és az önkormányzat között

Hamarosan a helyi buszjáratokon is elfogadhatják a vármegyebérletet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március 1-től új időszámítás vette kezdetét a közösségi közlekedésben, hiszen ettől a hónaptól kezdve alacsonyabb árakkal és megváltozott kedvezmények várják mindazokat, akik a közösségi közlekedést választják.

Csőzik László polgármester – elsőként az agglomerációból – még tavaly júliusban kezdeményezte Lázár János építési és közlekedési miniszternél, hogy mindössze egy bérlettel lehessen igénybe venni Pest vármegye és Budapest összes tömegközlekedési járatát.

Ez meg is valósult az új rendszerben, hiszen a BKK-járatokon immár elfogadják a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is.

A 738-as járat, amely az új Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumhoz közlekedik

Érd agglomerációs településként különleges helyzetben van: 17 buszjárat halad át rajta, és mindössze két olyan járat van, ami csak Érden belül közlekedik – ez a 738-as parkvárosi „iskolajárat”és a 746-os ófalusi. Sajnos ezekre még nem vonatkoznak az új szabályok, erre a két jártra egyelőre külön helyi bérletet kell váltani.

Ezeket a járatokat nem a Volán, hanem az önkormányzat finanszírozza: 50,3 millió forintot fizet a város évente azért, hogy a 738-as és a 746-os busz közlekedhessen.

A város azonban elkötelezett annak érdekében, hogy ezeken a járatokon is elfogadják a vármegyebérletet, így ezzel kapcsolatban előrehaladott tárgyalások vannak folyamatban a Volán és az önkormányzat között – tudtuk meg a Városháza kommunikációs vezetőjétől.

László Ferenc hangsúlyozta, hogy hiába járult hozzá Lázár János miniszter a polgármesternek írt válaszlevelében a vármegyebérlet helyi közlekedésben való bevezetéséhez, ez csak egy elvi igen volt, ugyanis megjegyezte azt is, hogy az elszámolásban a Volánnak és az önkormányzatnak külön meg kell egyeznie

A vármegyebérlet elfogadásával ugyanis drasztikusan visszaesne a helyi bérlet iránti kereslet, amely a két járat esetében jelentősen csökkentené a Volán bevételeit, így elvárná az önkormányzattól, hogy finanszírozza meg ezt az összeget.

A tárgyalásokat kicsit lassítja, hogy a 746-os ófalusi járat esetében az önkormányzat szeretne bővíteni, igazítani az útvonalon, hogy jobban megfeleljenek az utasok igényeinek

– tette hozzá a kommunikációs vezető.

László Ferenc továbbá úgy tájékoztatott, hogy 1-2 héten belül biztos meglesz az egyezség az önkormányzat és a Volán között, így legkorábban május 1-től már az érintett helyi járatokon is használhatják az utasok a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet.

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email