mav_volan_bkk_boritokep

Új időszámítás kezdődött a közösségi közlekedésben

mav_volan_bkk_boritokep

Új időszámítás kezdődött a közösségi közlekedésben

Március 1-től új tarifarendszer teszi egyszerűbbé, olcsóbbá a közösségi közlekedést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Elérkezett a nap, amikor életbe lépett az új rendszer, amire már sokan vártak, hiszen március 1-től alacsonyabb árakkal és megváltozott kedvezmények várják mindazokat, akik a közösségi közlekedést választják.

Az új tarifarendszer többet ad kevesebbért és egyszerűbben, mint a korábbi – írja közleményében a MÁV-csoport. A jegy- és bérlettermékek köre, valamint a kedvezményrendszer a teljes átalakítás révén sokkal érthetőbb lett az új rendszer a mintegy 3,5-4 millió utas számára.

Az új rendszer szerint a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon.

A másik legfontosabb változás, hogy a BKK-járatokon elfogadják a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is.

Az új rendszerben a MÁV-Volán-csoportnál kivezetik a régi bérlettípusokat, mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. Ennek következtében a kilométer alapú bérletek megszűnnek, az úgynevezett viszonylati menetjegyek és okosjegyek megmaradnak.

  • A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet 945 forintba kerül havonta.
  • A teljes árú havi országbérletért 18 900 forintot, a tanuló országbérletért 1890 forintot kell fizetni.
  • Bevezették a 24 órás napijegyet: a „Vármegye24″ 990 forint, a „Magyarország24″ 4999 forintba kerül.

A vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az elővárosból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, villamosokat és metrókat.

A menetjegyek esetében pedig megszűnik a 90%-os, a  33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

További kedvezmények:

  • A 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, ugyanez vonatkozik a nyugdíjasokra vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.
  • A nagycsaládosok, akik eddig kedvezménnyel utazhattak, március 1-jétől ingyenesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést.
  • A 14 és 25 év közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50 százalékos kedvezménnyel menetjegyet.
  • A magyar igazolvánnyal rendelkezők számára évi 12 alkalommal biztosítják az ingyenes utazást.

A Budapest-bérlet ára 8950 Ft-ra csökken, az éves és a negyedéves béreletek ára is olcsóbb  az új rendszerben, amelyről a következő táblázat ad részletes összehasonlító tájékoztatást:

A BKK időarányosan kompenzálja azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket. Ennek a részleteiről ITT lehet tájékozódni.

Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel a jegyeket és bérleteket a jegypénztáraknál,  az automatáknál, illetve online az ELVIRÁ-ban és a MÁV applikációban lehet megvásárolni. Fontos, hogy a mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.

Az új tarifarendszer legfontosabb tudnivalóiról tájékoztató weboldal indult, amely mindenki számára elérhető a www.ujtarifa.hu címen.

fotó: ÉrdMost archív / forrás: mavcsoport.hu / bkk.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email