mav_volan_bkk_boritokep

Örülhetnek az érdiek: a megyebérletet a BKK is elfogadja

mav_volan_bkk_boritokep

Örülhetnek az érdiek: a megyebérletet a BKK is elfogadja

Megszületett a megállapodás a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről az Építési és Közlekedési Miniszter és a Karácsony Gergely budapest főpolgármester – olvasható a Telex cikkében, amelyből kiderül, hogy a megállapodás utasok százezrei számára teszi olcsóbbá és egyszerűbbé a közösségi közlekedés használatát.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest megyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet a BKK járatain is elfogadják majd.

A változásnak köszönhetően azok, akik az agglomerációból járnak a fővárosba, és eddig megvásárolták a megyebérletet (9450 forint) és a Budapest-bérletet (9500 forint) is, a jövőben elég lesz megvenniük a megyebérletet. Ezeknek az utasoknak gyakorlatilag feleződnek a költségeik.

Azok is jól járnak az új rendszerrel, akik csak néha közlekednek Pest megyében, hiszen esetükben is jobban megéri majd megye- vagy országbérletet venni, hiszen mindössze egyetlen bérlettel lehet közlekedni a fővárosban és az egész megyében.

„A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen”

– derült ki a közleményből.

Ahogy az ÉrdMost korábban megírta, az érdieket kiemelten érintik a változások, hiszen nagyon sokan ingáznak Érd és Budapest között, munkavállalók és a diákok egyaránt. Ennek megfelelően pedig Csőzik László polgármester már hónapokkal ezelőtt szorgalmazta a MÁV-Volán-BKK-bérletrendszer egységesítését az agglomerációban és a fővárosban.

A város vezetője Lázár János közlekedési miniszternek írt levelében akkor úgy fogalmazott:

„Jelentős előrelépés lenne az agglomerációs településeken élők számára, ha a BKK is érvényesnek tekintené a vármegyebérletet a járatain. Mi Érden bízunk abban, hogy rövidesen ez is megtörténik.”

Így a március 1-től életbe lépő új rendszernek köszönhetően csökkennek majd a munkába, iskolába járás költségei, mindez havonta 6-10 ezer forintos megtakarítást jelenthet az érdieknek.

Továbbá ösztönző lehet sokak számára, hogy az eddigi autós közlekedést a közösségi közlekedésre cseréljék. Ezzel pedig csökkennek a dugók, így a levegőszennyezettség terén is javulásra lehet számítani az agglomerációban.

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email