erd_foter_dron

Még kevesebb pénzt adna a kormány az önkormányzatoknak

erd_foter_dron

Még kevesebb pénzt adna a kormány az önkormányzatoknak

2027-re az önkormányzatok működésére fordított nettó kiadások 850 milliárd forintról 700 milliárd forintra csökkennek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csúszdára ülteti az önkormányzatokat a kormány – a haderőfejlesztés mögé szorul településeink működése” címmel jelent meg egy írás a K-monitor blogján csütörtökön, amit a Telex szemlézett.

Az írás a Pénzügyminisztérium által kiadott „Makrogazdasági és Költségvetési Előrejelzés 2023-2027” című dokumentumra hivatkozik, ami alapján azt állítja, hogy a kormány minden eddiginél komolyabb megszorítást tervez az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozásánál.

A K-Monitor értelmezése alapján a kormány által az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozására nyújtott költségvetési támogatás nemcsak, hogy nem követi majd az inflációt 2027-ig, de számszerűen is csökken. Ezenkívül a jelentősebb saját adóbevételekkel rendelkező településekre kivetett „szolidaritási adó” tovább emelkedne.

Ez pedig azt eredményezné, hogy a központi költségvetésből az önkormányzati rendszer felé irányuló nettó finanszírozás soha nem látott mélypontra zuhanna.

A tervek szerint 2027-re az önkormányzatok működésére fordított nettó kiadások az 850 milliárd forintról 700 milliárd forintra csökkennek, miközben az önkormányzatok költségei a magas infláció, bérek és energiaárak emelkedése miatt jelentősen növekedtek.

A szervezet úgy véli, a kormány számára ez politikai előnnyel jár, hiszen a helyi polgármestereket lehet majd felelőssé tenni a problémákért.

Ráadásul a kormány önkényes különbséget tehet a kormánypárti és az ellenzéki települések között.

A cikk továbbá emlékeztet rá, hogy a kormány a koronavírus-járvány kezdete óta csökkenti a helyi közszolgáltatások finanszírozását, ahogy felhívja a figyelmet arra is, hogy az önkormányzatok az Alaptörvény szerint jogosultak az alapvető, törvényben meghatározott feladataik ellátásához szükséges támogatásra.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email