szilveszteri futás1

Együtt mozdult Érd a Down-szindrómás gyerekekért

szilveszteri futás1

Együtt mozdult Érd a Down-szindrómás gyerekekért

Nemcsak a helyiek jöttek el, közel 30 településről érkeztek a jótékonysági futásra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Piroska utca? Az arra van – igazította útba egy helyi asszony a kissé zavartan nézelődő edzőruhás férfit. Persze, sokan már ismerték a járást, hiszen az Érdi Szilveszteri Jótékonysági Futás  évek óta a Treff Sportcsarnokból startol.

A koca kocogók és valódi sportemberek kedvét a várost elborító köd sem vette el: hol itt, hol ott bukkant fel egy rikító színű futónadrág az opálos páratengerből, amiben jó, ha 20 méterig el lehetett látni.

A kezdés előtt félórával már több száz fős tömeg várakozott az ünnepélyes startra, a 3-4 éves gyerekektől a fürge nyugdíjasokig.

„Előzetesen 250-en jelentkeztek a futásra, és nemcsak Érdről, de közel 30 más településről. Még a borsodi Homrogdról is jöttek” – mondta az Érd Most-nak Csengeri Attila, a rendezvényt szervező 2030 Egyesület elnöke.

Kicsik és nagyok is futottak

A nevezők jellemzően családosan jöttek, de volt, aki a programot összekötötte a kutyasétáltatással – vagy éppen mozgássérültként, kerekes székkel vágott neki a a több kilométeres távnak. A 75 éves Kormány Sándor lapunknak elmondta, már ötödik alkalommal kocog szilveszterkor, és az unokákkal együtt fog futni – igaz, most csak a 1800 méteres kört vállalta.

A futáson kollégánk, Madár Tamás is részt vett, videós beszámolónkat itt tudják megtekinteni:

A 2030 Egyesület már 11. alkalommal szervezi meg szilveszteri programját, melynek jegybevételeit jótékony célra ajánlják fel. Az összeget idén a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központja kapja – bár a a jegyeladás beszélgetésünk idején nem zárult le, Csengeri bízik benne, hogy egymillió forintot megközelítő adomány jut majd az intézménynek.

A fejlesztőközpontnak nagy szüksége is van a támogatásra – tudtuk meg Prácser István intézményvezetőtől. „Jelenleg 80-85 Down-szindrómás kisgyerekkel dolgozunk, a civil szervezetek segítsége pedig azt jelenti, hogy az előírt óraszámnál többet is tudunk nekik biztosítani. De ebből a forrásból tudunk megvenni minőségi speciális fejlesztőeszközöket is, amiket a központban használunk” – mesélte Prácser.

A rendezvény karitatív jellegét hangsúlyozta, hogy azon több, mozgássérülteket vagy fogyatékkal élőket segítő alapítvány is rész vett, és mindenki a maga tudását adta a programhoz. Dani Gyöngyi paralimpikon, az érdi Paraktív alapítvány létrehozója például a kerekes székes sportokat ismerte meg a közönséggel.

Dani Gyöngyi paralimpikon is részt vett az eseményen

A Treff Csarnokban azt is ki lehetett próbálni, milyen a székből vívni, kosárra dobni vagy csupán végighaladni egy akadálypályán – utóbbi az átlagembernek komoly kihívás, ám a mozgássérülteknek a mindennapok részét jelenti. Az Életfa Csoport Egyesület Kacagó Kaci színházuk előadásával lépett fel a csarnokban, a darabban pedig ép és Down-szindrómás gyerekek is szerepeltek.

A  közös futás – melyen 700 méteres séta kategóriától a 10 kilométeres extra távig lehetett nevezni – végül reggel tízkor rajtolt, persze csak az alapos bemelegítés után, melyet a Paule Tímea személyi edző tartott kicsiknek és nagyoknak.

Bemelegítés

A közös futást végül Csőzik László polgármester indította, aki maga is rendszeresen benevez  a 10 kilométeres távra. A rajtpisztolyként szolgáló pezsgő durranását mindenki hallotta, a jókedvű csapat pedig kirajzott a ködben, hogy aztán mindenki teljesítse a választott távot.

Csengeri Attila főszervező és Csőzik László polgármester indítja a rajtot

A program balesetmentességét az érdi rendőrség és polgárőrség biztosította, a sportolókat motoros rendőrök kísérték. A szervezőknek arra is volt gondja, hogy a több száz fős rendezvény után ne maradjon szemét, néhány futó ugyanis a menet végén kocogva, zsákokba gyűjtötte az elejtett zsebkendőket, palackokat.

Csengeri Attila főszervezőtől megtudtuk, hogy idén összesen 420-an vettek részt az Érdi Szilveszteri Jótékonysági Futáson, és minden idők legnagyobb összege, 1 millió 32 ezer forint gyűlt össze.

Fotók: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email