momentumkaracsonyAK3

A családotthonban már biztos, hogy boldog lesz a karácsony

momentumkaracsonyAK3

A családotthonban már biztos, hogy boldog lesz a karácsony

Nagy volt az öröm a Családok Átmeneti Otthonában szerda délután: a Momentum Mozgalom politikusai megajándékoztak minden lakót.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Momentum nőügyi érdekképviseleti munkacsoportja, a Womentum szervezett gyűjtést a párton belül, hogy karácsonykor megajándékozhassanak nehéz helyzetben élő embereket. Sajnos, több a rászoruló, mint amennyi ajándékot össze tudtak állítani, így pályázat útján döntötték el, mely településeket segítsék.

Lengyel Péter, a Szövetség Érdért képviselőcsoport momentumos frakcióvezetője is pályázott, és a kiválasztott hat település közé Érd is bekerült.

A Momentum politikusai tíz, a Családok Átmeneti Otthonáan élő felnőttet és tizenhét gyermeküket ajándékoztak meg. A felnőttek ágyneműt, a gyerekek könyvet, autót, ügyességi játékot, plüssbabát kaptak, életkoruk, no meg érdeklődésük függvényében.

Az ajándékokat Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő, valamint Lengyel Péter adta át a családotthon szépen feldíszített közösségi termében.

Cseh Katalin az ajándékok átadását követően az ÉrdMostnak úgy fogalmazott: óriási boldogság, hogy karácsonykor fel tudják használni a közösség erejét arra, hogy segítsenek, ajándékot hozzanak, mosolyt csaljanak a családok arcára.

„Nagyon sok szeretettel adjuk, és reméljük, hogy a játékok boldogsággal töltik el a gyerekeket. Mióta a Momentum megalakult, számos ügyben mozgósította magát a közösségünk. Nekünk fontos, hogy segíthessünk, és örülök, hogy a lehetőséget, amit országos pártként kapunk, arra tudjuk fordítani, hogy jó ügyeket karoljunk fel” – tette hozzá Katalin.

Igaz, nem volt minden család jelen – többen még dolgoztak -, mégis nagyon jó hangulatú ünnepség kerekedett az ajándékátadásból.

Kanalas Katalin az élettársával és az öt gyermekével él az otthonban, a legkisebb egyéves, a legnagyobb tíz. Másfél éve laknak itt. „Spórolunk, hogy továbbmehessünk” – mondta Katalin, aki családjával együtt az intézményben tölti a karácsonyt.

„Nagy segítség ez a meglepetés, de azért lesz ajándék a fa alatt is” – tette hozzá mosolyogva. Ő ugyan otthon van a gyerekekkel, de a párja dolgozik.

Kérdésemre, hogy mi lesz az ünnepi menü, a káposztát említi. Süt még rántott húst is, rizibizivel. Az intézménynek remekül felszerelt konyhája van a közösségi helyiség egyik sarkában, itt főznek esténként az anyukák.

Évának három nagyobb gyermeke van, egyikük fogyatékkal élő tartós beteg. Pár hónapja élnek itt, ez az első érdi családotthonos karácsonyuk.  Az Érdligeti iskolában dolgozik, a konyhán. Persze,  ő is főz karácsonyra. „A gyerek rakott krumplit kért. Nem az a kimondott karácsonyi fogás, de ha ezt szeretne… A többit majd még kitalálom” – tette hozzá.

Az élettársával nem készülnek ajándékokkal, ugyanis a gyerekeknek nemrég összegyűjtöttek egy használt laptopra, amit már megkaptak. A családot karitatív szervezetek is segítik, így a legkisebb gyerek idén a támogatóktól kap még ajándékot.

„A legfontosabb, hogy itt vannak a gyerekek, együtt vagyunk” – mondta Éva.

A Neubauer-Horváth család három gyermekkel él itt, és nemsokára jön a negyedik. Szeptember óta laknak az otthonban. Van egy régóta húzódó, bonyolult árverezési ügyük, József, a családfő minden követ megmozgat, hogy jogi segítséghez jusson és rendezze a helyzetüket.

A karácsonyt ők is az otthonban töltik, szerényen. Az édesapa ugyan kint volt három napig Ausztriában dolgozni, de a szállás és az útiköltség elvitte a keresete javát. Majd tavasszal lesz több lehetőség – reménykedik. Úgy tervezi, hogyha lesz munka, az egész családot kiviszi magával.

Az ünnepi menü halászlé lesz, azt nagyon szeretik a gyerekek. „Vettem három bejglit, de már felfalták” – nevet. A leves mellé túrós csusza kerül majd az asztalra.

Míg beszélgetünk, lassan kiürül a nagy közös helyiség, a gyerekek elviszik a játékaikat a szobáikba. Az az öröm, amit most a Momentum ajándékai varázsoltak az arcukra, remélhetőleg többször is visszatér majd az ünnepek alatt.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email