csotores2_230320.jpg

Városszerte durrannak el a vízvezetékek

csotores2_230320.jpg

Városszerte durrannak el a vízvezetékek

Sorozatos csőtörés miatt nincs víz a város több pontján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hétfőn kora délután víz nélkül maradt a Mecset utca és környéke, ahol egy 200-as nagyvezeték adta meg magát. Kezdetben úgy tűnt, hogy a vízszolgáltató különösebb gond nélkül helyre tudja állítani a rendszert, végül csak este 8 óra után, hosszú várakozást követően működött újra a szolgáltatás.

Ez után pedig sorra jöttek a meghibásodások, hiszen az éjszaka folyamán először csőrepedés történt az Érdliget és Diósd vízellátásáért felelős szakaszon. Itt egy 600-as vezeték érintett, amely ráadásul nem is régi, hiszen tíz évvel ezelőtt a Svájci Alap támogatásából történt a korszerűsítés.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a probléma megoldásához külföldről kell új idomot rendelni, ami napokba telik, míg ideér, addig pedig átmeneti megoldással biztosítják a vízszolgáltatást.

Kedden éjjel, nem sokkal kettő óra után újabb hibát jelentettek a lakosok, ugyanis a Erzsébet és Teréz utca sarkán tört el a vízvezeték, egy órával később a Tárnoki úton, végül pedig Diósdon a Pacsirta utcában is törtek a csövek.

Csőzik László polgármester Facebook-oldalán tájékoztatta a lakosságot, hogy a Fővárosi Vízművek és az FKF is segít a nehéz helyzetben, hiszen lajtoskocsikat kap a város, amelyeket kihelyeznek a vízhiánnyal sújtott területekre.

A város vezetője megjegyezte, hogy bizonytalan a szolgáltatás helyreállításának pontos ideje, így azok, akiknél van víz, takarékoskodjanak vele. Javasolják azt is, hogy szerezzenek be ásványvizes palackokat.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a vízhálózat terhelése, hiszen a rendszer egyre kevésbé tudja kiszolgálni a megnövekedett lakosságszámból fakadó igényeket. Idén tavasszal írtuk meg, hogy brutális vízkorlátozás elé nézhet Érd, ha tovább növekszik.

Jónás József, az Érd és Térsége Vízközmű Kft. műszaki szolgáltatási igazgatója akkor azt mondta, hogy tavaly tavasszal, nyár elején tapasztalták először, hogy a rendszer az úgynevezett csúcsidőben, vagyis a reggeli és esti órákban elérte a szolgáltatás kapacitásának határát.

A szakember szerint a vízfogyasztáson mostanában látszik hogy az utóbbi években megugrott a lélekszám, ahogy az ipari fogyasztók száma is gyarapodott. Ugyanakkor a vízbetáplálási pontok, a vízbázisok csupán ennyit tudnak sajnos.

Ha továbbra is úgy növekszik a lakosság, a lakások száma, mint az elmúlt években, akkor néhány éven belül nem csak az új, de a régi fogyasztókat sem tudják majd megfelelően kiszolgálni. Magyarán igen komoly vízkorlátozásokat kell bevezetni.

A Bakonyi utcától északra a víz,- és csatornaművek január óta nem ad ki csatlakozási engedélyt azoknak, akik iker-, vagy társasház építésben gondolkodnak, de időközben életbe lépett a városban a változtatási tilalom is, amely megálljt parancsol az építkezéseknek. A nyár folyamán finomhangolták a rendszert, az önkormányzat szűkített a változtatási tilalomban érintettek körén, erről ITT számoltunk be részletesen.

A vízhálózatot érintő probléma ugyan kevésbé, de érinti a csatornaszolgáltatást is. A helyi szennyvízhálózat a 2010-es években lezajlott bővítés miatt valamelyeset jobb állapotban van, mint a vízhálózat, hiszen 70-80 %-os kihasználtsággal működik, de a fejlesztés természetesen ott is napirenden van.

fotó: freepik.com / Csőzik László Facebook

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email