kosnyiltnap1AK

Ezt aztán jól kifőzték: négyszáz vendéget fogadtak a Kósban – videó

kosnyiltnap1AK

Ezt aztán jól kifőzték: négyszáz vendéget fogadtak a Kósban – videó

Érden van egy iskola, ahol a rántotthúskóstolás a tananyag része, ahogy a marcipánmalac, illetve a fali dekorációk készítése is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gyerek legyen a talpán, akinek tizenhárom-tizennégy évesen már kész elképzelései vannak a jövőre nézve; tudja, milyen hivatás, szakma való neki, és arra törekszik, hogy a tervei meg is valósuljanak.

Sajnos, gyakori, hogy az ábrándok és a valóság távol áll egymástól; a középiskolában derül ki, hogy a vágyott szakma mégsem az, amit a gyerek szívesen csinálna, vagy épp valamilyen okból nem képes rá. (Mint például az a kislány, aki éveken keresztül az állatorvosi pályáról ábrándozott, míg ki nem derült, hogy nem bírja a véres sebek látványát.)

Egy kis ízelítő…

És az is gyakori, hogy a tizenéves azért tanácstalan, mert nem ismeri a kínálatot, a lehetőségeket.

Ezeken a nehézségeken segítenek az iskolai nyílt napok, amelyeken a diákok nemcsak egy-egy iskola tanáraival, diákjaival, követelményeivel ismerkedhetnek meg, hanem bepillanthatnak a tanműhelyek életébe is. Így van ez a Kós iskolában is – hogy mennyire sikeresek a nyílt napjaik, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy két-háromszáz diák is megfordul egy-egy ilyen rendezvényükön.

Idén rekordot döntöttek: több mint négyszázan vettek részt a bemutatókon, előadásokon. Nem véletlen ez a nagy érdeklődés: egyrészt az új épületnek szól (ami mindig vonzó a diákok és a szülők szemében), másrészt az itt oktatott szakmák széles választékának.

Ahogy köszöntőjében Dózsa Lajos igazgató elmondta, tizenöt szakma közül választhatnak a fiatalok, és ezek közül tíz olyan, hogyha befejezik az iskolát, nagyon jól el tudnak helyezkedni és biztos anyagi hátteret tudnak teremteni a diákok.

Aranyos figurák készülnek marcipánból

Technikumi osztályok indulnak a gépjármű-mechatronikai technikus, kereskedő és webáruházi technikus, vállalkozási ügyviteli ügyintéző, közszolgálati technikus, okleveles közszolgálati technikus szakmákban. Szakképző iskolai képzést kapnak a cukrász, szakács, pincér, kereskedelmi értékesítő, festő, mázoló, tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, gépi és CNC forgácsoló, illetve hegesztő szakmákban tanuló diákok.

Az új iskola és a színes szakmai paletta mellett az is vonzó lehet a diákok szemében, hogy itt nincs vizsga, a felvétel az általános iskolából hozott pontok és szóbeli elbeszélgetés alapján történik.

A Kós abban is különleges, hogy az országban először itt indult okleveles közszolgálati technikusképzés, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve. Ennek köszönhetően a jól tanuló diákok könnyebben juthatnak be az egyetemre – tudtuk meg Dózsa Lajos igazgatótól, aki elmondta azt is: iskolájuk külön képzési programot dolgozott ki az okleveles közszolgálati technikushallgatóknak.

Fentiek mellett a szakképzésben bevezetett ösztöndíjrendszer is csábító, és az is, hogy az intézmény könnyen megközelíthető busszal is.

És mi van akkor, ha valaki nem találta meg a számítását, mégsem az adott szakmában kíván elhelyezkedni? Ahogy Dózsa Lajos fogalmazott: „Lehet pályát módosítani, több lábon állni, hiszen az állam két szakmát ingyen biztosít mindenkinek. Valamerre el kell indulni, aztán majd kiderül, mennyire tartható a cél”

Mi is körbenéztünk a nyílt napon. Voltunk a cukrászoknál, a szakácsoknál – mindkettő igen népszerű szakma -, megnéztük az Érdi Rendőrkapitányság bemutatóját, és jártunk a festőknél is. A diákok és a tanárok szívvel-lélekkel készültek, hogy megmutassák szakmájuk szépségeit. Igaz, a nehézségeit sem titkolták el.

„Cukrásznak az menjen, aki erős, bír tíz-tizenkét órát folyamatosan állni, dolgozni. Akinek nincs erőnléte, hamar kiesik” – vélekedett egy 11-ik évfolyamos cukrásztanuló, aki ezzel együtt nagyon szereti a szakmáját, részben azért, mert itt kiélheti alkotókedvét, fantáziáját, művészi hajlamait.

Voltunk a szakácsoknál is, akik ínycsiklandó menüsorral készültek. Csak pár fogás, a teljesség igénye nélkül: húsleves, hortobágyi húsos palacsinta, rántott szelet, milánói spagetti… Az érdeklődők bekukkanthattak a tankonyhába, megnézhették, hogyan főznek a diákok Fekete Tibor tanár úr keze alatt.

„Eddig száztizenöt látogatónk volt. Meg szokták kérdezni, kell-e főzési előismeret a jelentkezéshez. Nem kell, mert itt mindent megtanítunk. Amit pedig megfőznek a diákok, azt ők maguk eszik meg – ahogy ezt otthon is megszokhattuk. Ami rossz, azt is meg kell kóstolni, hiszen tudniuk kell, miért nem mehet a vendég elé. Ha pedig jót főztek, akkor habzsi-dőzsi van” – tette hozzá mosolyogva a tanár úr.

A festőknél a fali díszítések fortélyaiba pillanthattunk bele.

Aki lemaradt a nyílt napról, a nyitott műhelyek programon pótolhatja: ezt november 22-én rendezik, 8:30 és 12:00 óra között.

Fotó: Ádám Katalin, videós szerkesztő: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email