20231114_111925

Egyre többet tudunk a saját múltunkról

20231114_111925

Egyre többet tudunk a saját múltunkról

Bemutatták az Érdi Sajtótükör legújabb kötetét a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Urbán László szerkesztésében először 2010-ben jelent meg az Érdi Sajtótükör, az első kiadvány az 1894 és 1973 közötti időszakot dolgozta fel. Nem kellett sokat várni a második kötetre sem, két évvel később újabb érdekes történeteket olvashattak az érdiek, akkor már a város 1950 és 1961 közötti életéből. Ugyan az első kötet tartalmazta az 1974 és 1980 közötti időszakot, de némi koncepcióbeli változtatással 2018-ban ez az időszak is önálló könyvet kapott.

Urbán László, az Érdi Sajtótükör című sorozat szerkesztője

Eltelt öt év, de Urbán László ez idő alatt is fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy folytatódjon a sorozat. Ezúttal az 1981-1982 közötti rövid, de annál eseménydúsabb időszakot örökítette meg kötetbe foglalva a jövő nemzedékének.

M. Nagy Péter újságíró, a kötet gondozója

Szerdán tartották a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban a könyv bemutatóját, ahol a város múltját, történéseit szívén viselő szerkesztő sajnos egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni. Helyette M. Nagy Péter újságíró, a kötet gondozója mutatta be a kiadványt, aki elárulta, hogy a ’80-as években indult el a Pest Megyei Hírlap érdi melléklete, így ebben az időszakban hetente rengeteg hír, tudósítás jelent meg a város életéből, tehát volt miből szemezgetnie Urbán Lászlónak.

M. Nagy Péter kiemelte, hogy ezek a cikkek a várossá válás első éveiről szólnak, ennek köszönhetően minden érdit érintő probléma egészen más hangsúlyt kapott akkor, amikor Érd nagyközségből város lett.

„Nagyon sok párhuzamot fedezhetünk fel az akkori és a mostani problémák között. A lakosság számának robbanása miatt ismét egyre égetőbbé válik a szilárd burkolatú utcák hiánya, így ma sincs sokkal közelebb a város a megoldáshoz. Rengeteg akkori cikk foglalkozik a vízhiánnyal, ami az utóbbi években ugyan megoldottnak tűnt, de a népesség rohamos növekedésével ismét napirendre került a biztonságos vízellátás kérdésköre”

– hangsúlyozta a kötet gondozója.

Döbbenetes volt az akkori infrastruktúra elmaradottsága, hiszen sok helyen még villany sem volt az ingatlanokban, sokszor lakossági önerővel valósultak meg ezek fejlesztések. A városi ranggal  azonban egyfajta lendületet is kapott a település, rengeteg fejlesztés a ’80-as évek elején indult be, ami egyre élhetőbbé tette Érdet. Lett saját mentőállomása a városnak, megnyílt a Skála Áruház, iskola is épült abban az időszakban, de még lehetne folytatni az újdonságok hosszú sorát.

Bíró Erzsébet, kezében a kötettel

A bemutatón ott volt Bíró Erzsébet is, aki Urbán László kollégájaként beszélt arról a munkáról, aminek köszönhetően elkészülhetett ez a kiadvány. A rendezvényen elhangzott, hogy olyan sok anyag állt rendelkezésre, hogy egy alapos válogató munka előzte meg a cikkek kötetbe rendezését, míg a korábbi kiadványokban azért ennél sokkal kevesebből lehetett gazdálkodni.

Bíró Erzsébet elmondta, hogy a gyűjtői, kutatói munka természetesen folytatódik, 1983-tól a rendszerváltásig tartó időszakkal szeretnék lezárni a könyvsorozatot. A gyűjtést Erzsébet végzi, és mivel Urbán László fizikai állapota miatt már nem tud aktívan részt venni a projektben, ezért ő a lehetőségekhez mérten lektorálja majd az összeállított anyagot.

Csőzik László polgármester kiemelten fontosnak tartja a múlt értékeit is

A korábbi könyvekhez hasonlóan az „Érdi Sajtótükör 1981-1982” című kötet is az Érdi Önkormányzat saját kiadványa, a város teljes anyagi támogatásának köszönhetően készülhetett el.

fotó: Czere Bálint / Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email