skála_áruház

Újabb régi történetek kerültek elő Érd múltjából

skála_áruház

Újabb régi történetek kerültek elő Érd múltjából

Az Érdi Sajtótükör című gyűjteményes könyvsorozat újabb kötetét mutatják be a könyvtárban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Újabb fejezetéhez érkezett az Érdi Sajtótükör című gyűjteményes sorozat, amely a a XIX. század végétől egészen 1980-ig foglalkozik a várossal kapcsolatban a korabeli sajtóban megjelent cikkekkel. Urbán László munkásságának köszönhetően eddig három kötet jelenhetett meg, az első az 1894-1973 közötti időszakot dolgozza fel, a második az 1950-1961 közöttit, míg a harmadik 1974 és 1980 között megjelent cikkekből szemezget.

A folytatás pedig már a ’80-as évek hajnalán történt eseményeket mutatja be, azt az időszakot öleli fel, amikor Érd a városiasodás útjára lépett. 1981-1982 közötti időszak ugyan nem hosszú idő, de ezekben az években hatalmas változások voltak Érden, amelyet a várossá válás(1979) hozott magával.

Az új kötet

Az új kötettel november 15-én 17 órától ismerkedhet meg a közönség, a bemutatót szerdán tartják a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A bemutatón a könyv tartalmához kapcsolódva régi történetekről is szó lesz, hiszen ez az időszak fontos mérföldköve a városnak, van miről beszélni. Többek között 1982. november 2-án új szupermarket nyílt a városban, amely volt Érd áruházként vagy Skála Áruházként, majd évekkel később Ritmus Áruházként működött. Az épület még ma is áll, 2009 óta a város egyetlen működő LIDL áruházának ad otthont.

Épül az érdi Skála 1981-ben (fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár)

A legújabb sajtótükör nem megy el szó nélkül a Skála Áruház megnyitása mellett sem, ezt az emlékezetes eseményt is az olvasók elé tárja, amit most mi képekkel kiegészítve, változtatás nélkül közlünk.

Ma nyit kaput az Érd áruház
Az Érd áruház a Budai járási Áfészé, de egyben – a ceglédi, a gödöllői és a váci szövetkezeti áruházhoz hasonlóan – a Skála-Coop hálózat tagja. Ez már kívülről is látszik, de különösen belül, az egyes osztályok kialakításában és – ami a legfontosabb – áruválasztékban.

Azaz talán szebb is, mint a többi Skála-Coop áruház. Nemcsak az újszülöttnek örvendő, arra joggal büszke lokálpatrióta érdiek, hanem az elfogulatlan látogatók szemében is. A földszinti szupermarket (vagyis nem élelmiszerosztály vagy ABC, mert miért ne követnék ebben is a túlzott szerénységgel igazán nem vádolható tanítómesterüket) mindent kínál, ami szem-szájnak ingere, illetve ami hazánkban élelmiszerből és napi iparcikkből kapható.

Sokan várták az átadón, hogy megnyisson az érdi áruház(fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár)

S az emeleten a műszaki, a barkács-, a sport-ajándék-játék, a lakás-textil-, méteráru és a fotó-optika shopok (térelválasztóval tagolt elárusítóhelyek) áruválasztéka is gazdag. Elsősorban a mindennapi igényeket kívánják kielégíteni, gondoltak azonban az úgymond kényes ízlésűekre (nem utolsósorban az így elérhető nagyobb bevétel reményében), s vannak luxusáruk.

Áruk és ötletek
Az áruház alapprofilja változatlan marad, idővel viszont néhány módosításra szükség lesz – mondta Mógor Béla, az érdi városi tanács elnöke. – Ha például elkészül az építkezőknek, kisárutermelőknek szánt Fészek Áruház, az itteni barkácsosztály feleslegessé válik.

Lehet, hogy a ruházatot fogják bővíteni konfekcióval, mivel abból úgyis gyenge nálunk az ellátás. Ugyanígy nem végleges a nyitvatartási idő. Szombaton a szupermarket is csak 8-tól 13 óráig tart nyitva, de ezen az igényeknek megfelelően – ígérte Hegyi János, a Budai járási Afész elnöke – változtatni fognak.

Az érdi Skála Áruház 1986-ban (fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár/Lukács Zoltán)

Különben hétfőn 12-től 18-ig, keddtől péntekig a szupermarketben 6-tól 20-ig, a többi osztályon 10-től 18 óráig várják a vásárlókat. Egyik újításuk, hogy nem csütörtökön, hanem pénteken tartják a bevásárlónapot, s az áruház előtti parkolóban majd ugyancsak a többi Skála-Coop egységhez hasonlóan különféle akciókat, kihelyezett árusításokat rendeznek.

Az Érd áruház minden bizonnyal sok-sok kellemes meglepetéssel szolgál majd az érdieknek és a környékbeli vásárlóknak. Erre az áruház dolgozóinak személyi összetétele a garancia. A vezetők felsőfokú, a teljes létszám egynegyede pedig középfokú végzettségű, szakképzetlen alig van. Sokan tanultak – remélhetőleg jót – a Skálában. A többség érdi és fiatal. Az energikus igazgatónő Gajzágó Lászlóné, tele van jobbnál jobb ötlettel.

Hálóterv alapján
Annak viszont az érdiek a megmondhatói, hogy milyen nagy szükség volt erre az áruházra. Várták is az elkészültét, s nagy örömükre azok, akiknek módjuk volt rá, meg ha nem is tartozott munkaköri kötelmeik közé, sokat tettek érte. Az eredeti határidőnél fél évvel előbb készült el, s adhatják át ma délután. Azért, mert az Érd áruház felépítése Érden és a budai járásban közös ügy lett.

Bezárt az Ritmus Áruház (fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár/Nemeskéri Xénia)

Segítettek a politikai, társadalmi szervek, a városi tanács, a felvonulási területet a határidő előtt átadó Budapest környéki Tüzép, a gazdaságok, az intézmények. Látszólag apróság, de valójában sok mindenről árulkodik (arról például, hogy az érdiek megfelelő kereskedelmi ellátását szívügyüknek tekintik) az, hogy sajtótájékoztatót a városi pártbizottságon tartották, ahol Mérai Tibor, az érdi városi pártbizottság első titkára elnökölt. Hegyi János, az áfész elnöke pedig elmondta, hogy már a végleges döntés megszületése előtt elkezdték a beruházás előkészítését.

– A Pest megyei fogyasztási szövetkezetek arra törekednek, hogy ne csak a felújításokat, a bővítéseket és korszerűsítéseket, hanem lehetőleg az új létesítményeiket is saját erőből, saját embereik készítsék mondta – Tuza Sándorné dr., a MESZÖV elnöke.

Így ugyanis a munka könnyebb és olcsóbb; az emberek azonosulnak a feladattal. Ez igaznak bizonyult az áruház generálkivitelezőjére, az érdi székhelyű Budai járási Építőipari Szövetkezetre is. Korszerű módszerrel hálóterv alapján precízen és pontosan dolgoztak.

Elindultak az átalakítások, hamarosan Lidl nyílik a régi épületben (fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár/Nemeskéri Xénia)

fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár fotóarchívuma, Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email