kozgyulescsoziklCZB_230928

Csőzik László: Érd nagyon jól áll, szinte minden pályázati pénzt meg tudunk menteni

kozgyulescsoziklCZB_230928

Csőzik László: Érd nagyon jól áll, szinte minden pályázati pénzt meg tudunk menteni

A polgármester reméli, hogy a kormány nem akar torzókat hátrahagyni, a megkezdett építkezéseket félbeszakítani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Néhány napja futott végig a hír hazai sajtóban, hogy a kormány lezárja az általa még 2015-ben elindított Modern Városok Programot.

A program célja az volt, hogy „megerősítse Magyarországot, hiszen erős ország nem létezik erős vidék nélkül. A program legfontosabb feladata az volt, hogy a vidék gazdasági és szellemi központjainak – megyei jogú városainak – fejlődését ösztönözze és támogassa. E döntéssel a kormány olyan fejlesztések támogatójává vált, amelyek önerőből nem valósulhattak volna meg, ám amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megyei jogú városaink 21. századi mércével mérve is versenyképes és modern városoknak számítsanak” – olvasható Magyar Közlöny ide vonatkozó részében.

Azonban mint azt a folytatásban találjuk: „2022 óta ugyanakkor gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet, minderre tekintettel most nemcsak lehetséges, de szükséges is mérleget vonni, illetve jelen formájában lezárni a Programot”.

Mivel a programban városunk is érdekelt, hiszen ennek köszönhetően számos kisebb-nagyobb beruházás valósulhatott meg az elmúlt nyolc esztendőben, vagy épp zajlik jelenleg is, így természetesen Csőzik László, Érd polgármestere is reagált a hírre.

„Jelentem: Érd nagyon jól áll, szinte minden pályázati pénzt meg tudunk menteni”

– fogalmazott Facebook oldalán a városvezető.

Mint írja: „elsősorban azért, mert a keretet majd’ teljesen kimerítettünk, és amit megépítettünk, azt nem vehetik el tőlünk. A legnagyobb beruházásainkat – például a szociális intézményünk, a városliget fejlesztése, az érdligeti víztározó, az orvosi rendelő építése, a nagyobb útépítések – már befejeztük vagy a finisben vagyunk, a rájuk szánt több tízmilliárdos állami keretet kimerítettük.”

Egyébként még májusban írtunk arról, hogy Érd az élmezőnyben szerepel a fejlesztési program megvalósításában, ugyanis tavaszig az eltervezett beruházások 75 százalékát sikerült már megvalósítani. Ezzel pedig a szintén 75 százalékos Péccsel holtversenyben a második helyen álltunk akkor.

Sőt, azóta még jobb lett a helyzet – teszi hozzá Csőzik, hiszen elkezdődött például a Szovátai–Sóskúti-Fűtő és az Ürmös-Tárnoki-Csaba utcák kereszteződésének az átépítése. Ezek mellett az önkormányzat már lefolytatta a szükséges közbeszerzési eljárást egy sor másik beruházásra is.

Ilyen például a Hamzsabég tér körüli utcák rendbetétele vagy a Tolmács utca átépítése. A polgármester szerint ezek a munkák szintén heteken belül elindulhatnak.

Csőzik a bejegyzésben kifejti, bízik abban, hogy a kormány nem akar torzókat hátrahagyni, a megkezdett építkezéseket félbeszakítani. Továbbá nem akarják még mélyebbre taszítani az egyébként is válságban lévő építőipart, így az építési minisztérium végül az összes megkezdett, illetve megrendelt beruházásnak zöld utat ad, ezeket a pénzeket nem veszi el Érdtől.

Egyúttal megjegyzi azt is, hogy „a mostani kormánydöntés a legfontosabb érdi projekteket nem is érinti”. Azaz az oktatási intézmények, mint Érdi Batthyány Sportiskola és környéke, az Érdi Szakképzési Centrum, a szociális gondozó, illetve a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény napelemparkjának fejlesztése zavartalanul folytatódhat.

A hvg.hu témában írt cikke szerint a kormányrendelet a Modern Városok Program alapján a megyei jogú városokkal kötött egyedi megállapodásokból töröl 53 pontot, de ezek egy részéről nem mondtak le véglegesen, csak átcímkézték őket. A felsorolásban szereplő, „hazai forrásból biztosított támogatási jogviszonyok” november 25-én megszűnnek, a még el nem költött pénzt legkésőbb december 3-ig vissza kell fizetni, kivéve, ha a támogatási program valamelyik megmaradt pontjához használják fel.”

Lázár János építési és közlekedési miniszter azonban teljes vagy részleges felmentést adhat a támogatás visszavonása alól, ha ezt november 18-ig az érintett város kéri. Neki nyolc napon belül kell erről döntenie. Ha megadja a felmentést, akkor az a programpont az új beruházási törvény szerint állami építési beruházásnak minősül, előkészítője és megvalósítója a minisztérium lesz – tájékoztat a lap.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email