csotores2_230320.jpg

Érdi csőtörés miatt maradt víz nélkül Törökbálint

csotores2_230320.jpg

Érdi csőtörés miatt maradt víz nélkül Törökbálint

Hogy mi okozhatta a hibát, nem tudni, a vezeték nem volt túl öreg és hosszanti irányban tört.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tegnapelőtt eltört egy 400-as vízcső a Somogyvári utcában. Nem azbesztcement, hanem PVC-vezeték volt, ráadásul nem keresztben, hanem hosszanti irányban tört ki egy belőle egy nagy darab (ami meglehetősen ritka). Hogy mi okozta a problémát, azt még nem tudni, lehet, anyaghibás volt a vezeték.

Az Érden és környékén sajnos már megszokott csőtöréseken kívül most jóval több embert érintett a helyzet: „Egy töltővezeték hibásodott meg. A törés miatt leürült a Nyírfa utcai medence, és Törökbálint kétharmadán nem tudtunk ivóvizet szolgáltatni. Ezekbe a háztartásokba ment volna ugyanis tovább a medencéből az ivóvíz” – mondta az ÉrdMostnak Lanku Ildikó, az ÉTV-ÉTCS ügyvezető igazgatója.

Az eltört töltővezeték (forrás: Csőzik László facebook-oldala)

A vízművek munkatársai hosszú-hosszú órákon keresztül dolgoztak a helyreállításon. Már az nagy munka volt, mire kizárták a hibás vezetékszakaszt, hogy ne folyjon rajta víz, és nekiállhassanak javítani.

„A diszpécser kollégáinktól november 1-jén 11:22 perckor érkezett a jelzés, a helyreállításról az értesítés pedig november 2-án 7:41-kor futott be. Ez persze nem jelenti azt, hogy Törökbálinton közel egy napig nem volt víz, hiszen amíg a medence ki nem ürült, addig volt szolgáltatás” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A medencét azóta feltöltötték, Törökbálinton újraindult a vízszolgáltatás, ugyanakkor a helyreállítás estéjén megint csőtörést jelentettek Érden, ezúttal a Bakonyi és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkáról. Ez valószínűleg összefüggésben volt az előző napi csőtöréssel. A víz újranyitásakor ugyanis (bár ez óvatosan és fokozatosan történik) a meginduló víztömeg találkozik az adott csőszakaszban lévő vízzel, és nagy lökés érheti a cső falát. Ha gyenge a vezeték, így fordulhat elő újabb csőtörés” – magyarázta Lanku Ildikó.

Sajnos, Érden nagyon sok gyenge, elöregedett vezeték van. „Ha az elmúlt öt évet tekintjük, 2022-ben és 2023-ban valamivel több csőtörésünk volt, mint korábban. Nyilván, ahogy haladunk előre az időben, és nem tudjuk cserélni azokat a vezetékeket, amelyeket kellene, az elöregedés miatt növekszik a meghibásodás veszélye” – tette hozzá Lanku Ildikó.

Archív fotó

És hogy miért nem tudják cserélni a vezetékeket? Írtunk már erről korábban: a rezsicsökkentés idején központilag befagyasztották az árakat, ezért nincs pénz a hazai csőrendszer rekonstrukciójára. „A víziközműtörvény értelmében a víziközművek, csőhálózatok az önkormányzat tulajdonában vannak. Az üzemeltető bérleti díjat fizet ezekért. Ez a bérleti díj a fedezete a felújításoknak, köztük a csőhálózaténak is. Mivel a bérleti díjat is befagyasztották tizenegy éve, nem jut több forrás a csőfelújításokra” – zárta szavait Lanku Ildikó.

Természetesen azért zajlanak fejlesztések. Csőzik László polgármester közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az ÉTV-t alkotó önkormányzatok polgármesterei a vízműtelepen üléseztek csütörtökön, ahol áttekintették a következő időszak fejlesztési terveit. „Jövőre együtt nekiállunk megterveztetni a vízátvételi és tárolókapacitás növeléséhez szükséges beruházásokat, ugyanis a térségben a hálózatunk ezek nélkül nem lesz képes rendesen működni” – írta.

Archív fotó

Kiemelt fotónk egy korábbi csőtörés alkalmával készült.

Forrás: ÉrdMost archív (Ádám Katalin), Csőzik László facebook-oldala, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email