aradi1fotoczerebálint

A félelemnélküliség az egyetlen fegyver, amivel a zsarnoki hatalom kikezdhető

aradi1fotoczerebálint

A félelemnélküliség az egyetlen fegyver, amivel a zsarnoki hatalom kikezdhető

Míg Csőzik László polgármester az aradi tizenháromra emlékezett, Aradszki András országgyűlési képviselő a keresztény és a kereszténység nélküli politikát állította élesen szembe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Országszerte és a határon túli magyarság körében is megemlékezéseket tartottak az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom aradi vértanú (Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly) és gróf Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének emlékére.

Érd huszonhét éve emlékezik meg október 6-án a Kálvin téri templom kertjében felállított emlékműnél, Domonkos Béla szobrászművész alkotásánál.

Aradszki András országgyűlési képviselő a szabadságharc utáni kíméletlen megtorlásról beszélt. Hangsúlyozta a kivégzett áldozatok keresztény mivoltát.

„A keresztény ember meggyőződése szilárd, céljai határozottak, reménye pedig biztos. Nem forgatja a köpönyegét önző érdekei szerint, nem váltogatja rendszeresen világnézetét, politikai közösségét, és nem mond mást kedden, mint hétfőn” – jegyezte meg.

„A kérdés és Arad mai személyes üzenete ennyi: nekem van-e ilyen szent célom, van-e elképzelésem az örök értékekről és szeretnék-e azokkal közösséget vállalni? Van-e hitem, és van-e annak ereje? A kereszténység nélküli politika képtelen ilyen célokat felmutatni. Csak a mának él, csak a mában gondolkodik és csak a mában tud ígérni.

Csupán az emberi önzésre, az azonnali boldogulásra és az ösztönök kielégítésére, illetve annak ígéretére tud szorítkozni, mert nincs önmagát meghaladó célja és értelme. Ezért képesek elmenni akár a hazaárulásig” – jelentette ki Aradszki András, aki szerint a „kereszténység és a hazaszeretet együtt jár, összetartozik”.

Csőzik László polgármester az aradi tizenhárom és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésének tragikus és kegyetlen részleteit idézte fel, és kiemelte Batthyány Lajos félelem nélküli rendíthetetlen magatartását:

„Nem félt, mert Isten és a haza előtt tiszta volt a lelkiismerete. Ebben osztozott Arad vértanúival. A több ezer legyilkolt katonával és civillel. A több tízezer bebörtönzött, állásából elbocsátott, az osztrák seregbe besorozott hazafival.
A félelemnélküliség az egyetlen fegyver, amivel a zsarnoki hatalom kikezdhető.”

„Soha többé félelmet, soha többé zsarnokságot – ezt üzeni 1848 márciusa és 1849 októbere is. Egy és háromnegyed évszázada rendíthetetlenül hirdeti azt, hogy a hazának legyünk hívei mindörökké.

És mi itt Érden, Domonkos Béla szobránál úgy gondoljuk, hogy ez az üzenet még erősebb, mint máshol, hiszen az országban elsőként itt, e szobor egyesítette először a pesti és az aradi vértanúkat” – hangsúlyozta Csőzik László, hozzátéve: Kölcsey szavait, miszerint A haza minden előtt, mindig szem előtt kell tartanunk.

A megemlékezésen résztvevők elhelyezték koszorúikat és virágaikat Domonkos Béla emlékművénél. Az ünnepségen közreműködtek Kőrösi iskola kórusa és diákjai, a Lukin Fúvószenekar és a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd És Huszár Hagyományőrző Egyesület.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email