csehgaleriasörAK_230925.jpg

Egy falat Csehország, pár korty sörrel

csehgaleriasörAK_230925.jpg

Egy falat Csehország, pár korty sörrel

Kultúrák, ízek, élmények címmel indított izgalmas programsorozatot az Érdi Galéria, az első állomás Csehország volt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Anglia, Csehország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Kína – mi a közös ezekben az országokban? Nem más, mint hogy mindegyikben található egy-egy olyan település, amelynek Érddel testvérvárosi kapcsolata van. Az Érdi Galéria újonnan indított, hiánypótló rendezvényeivel ezeket az országokat szeretné közelebb hozni az érdiekhez.

A Kultúrák, ízek, élmények első állomása Csehország volt. Azért Bohémiára esett a választás, mert  Érd legújabb testvérvárosa, Kolín, a napokban kapott táblát az Európa sétányon, a városi galériában pedig ugyanekkor kiállítás nyílt egy cseh légifotós,  Jiří Jiroušek felvételeiből.

A vasárnap délutáni kulturális és gasztroprogramnak kiváló keretet adtak ezek a lélegzetelállító fotográfiák, amelyek a szemlélők kedvét azonnal meghozták egy csehországi utazáshoz.

Erre csak ráerősítettek az asztalokon elhelyezett angol nyelvű, gazdagon illusztrált prospektusok, no meg Talabér Eszter idegenvezető, aki nemcsak villám cseh tanfolyamot tartott a résztvevőknek, hanem Csehország világörökségi helyszíneit is bemutatta. Az idegenvezető javaslatokat is adott útitervünk összeállítására, gyakorlati tippekkel, tudnivalókkal.

Az utazás mellett a kultúra is szerepet kapott: a cseh zene birodalmába kalauzoltak el a zeneiskola tanárai, rég látott cseh filmekből láthattunk részleteket Bárdos Csaba filmtörténész jóvoltából, a gyerekek pedig kisvakondos filc- és papírbábokat készíthettek a kézműves asztaloknál.

Kisvakondot és barátait egyébként könyv és foglalkoztató füzet formájában is megvásárolhatták és hazavihették a családok, a Tudás Könyvkuckó szervezésében.

Lehet-e vajon cseh programot rendezni sörök nélkül? Hát persze, hogy nem. A CSEHvegő Kézműves Söröző tizenkétféle alkoholos (és mentes) eredeti cseh sörrel, kóstolóval, illetve sörtörténeti előadással várta a közönséget.

 

 

Mint megtudtuk, a délután folyamán a barna Litovel Premium Dark és a pilseni típusú Holba Šerák sört vitték leginkább. Mindkettőt a világ legjobb söreinek választották – tudtuk meg Gács Zoltántól, aki elmondta azt is: volt, aki azért kóstolt, mert még nem ivott cseh söröket, mások ismerősként üdvözölték az ízeket.

A látogatók szemlátomást nagyon jól érezték magukat, sorra „kóstolták végig” a programokat. Ahogy az egyik látogató, a kiváló cseh nyelvtudással bíró Gizella fogalmazott, ebben a rendezvényben a sokrétűség a legjobb, az interaktivitás, az, hogy az ország életéből ad kóstolót. Gizella Budapestről érkezett, direkt a program kedvéért, amit nagyon fontosnak és hiánypótlónak érzett.

„Csak úgy benéztünk, aztán  ittragadtunk” – mondta nevetve egy anyuka, aki a lányával készített filcbábokat. Az édesapa söröket kóstolt odakint, míg ők kézműveskedtek, és belenéztek az előadásokba is. „A fotók is nagyon tetszettek” – tette hozzá az édesanya.

„Ahhoz képest, hogy milyen borongós, hűvös idő van, nagy volt az érdeklődés, aminek persze mi örülünk. A közönség vegyes összetétele volt, családok, párok, egyedülállók – ez is nagyon jó dolog, hiszen nekünk minden érdeklődő a célcsoportunkhoz tartozik.  Az előadások és a gyermekprogramok egyaránt népszerűek voltak” – összegzett az ÉrdMostnak Kanizsai Eszter kulturális szervező.

A Kultúrák, ízek, élmények sorozat természetesen folytatódik majd, a részletes programot még szervezik. Aminek azonban már van pontos időpontja, az a következő kertmozi: a galéria kertjében szeptember 30-án, fél hetes kezdettel a Simone – Sztárcsináló 1.0 című filmet láthatja a közönség. Kapunyitás fél hatkor, bodzaszörp- és pogácsakóstolóval, handpan- és gitárkoncerttel, a vetítés után beszélgetéssel.

A kertmozi-szezont október 7-én A hullám című filmmel zárják, kapunyitás ötkor, kezdés hat órakor lesz.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email