kallaygyopar2_230712.jpg

Újabb érdi irodalmi siker

kallaygyopar2_230712.jpg

Újabb érdi irodalmi siker

Az érettségi előtt álló Kállay Gyopár szívszorító témában írt regényt, pénteken mutatja be a könyvét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd igazán büszke lehet a fiataljaira, és nem csupán a sport- és tanulmányi versenyeredmények, hanem az irodalom terén is. Szűk egy éve mutattuk be olvasóinknak Cserni Andrást, első regénye, A farkasfalka kapcsán, most pedig egy másik érdi tizenévesnek, Kállay Gyopárnak jelent meg a regénye.

Míg András a fantasy műfajában alkot, Gyopár a második világháború borzalmai közé repíti vissza az olvasókat.

Amellett, hogy fiatalon váltak íróvá, az is közös bennük, hogy mindketten a VMG diákjai. Helyesebben András csak volt diák, Gyopár  viszont idén érettségizik az érdi intézményben. Nem véletlen, hogy Gyopár első regényét is az iskola falai között mutatják be, természetesen nem csak iskolásoknak.

vmg_epulet

A könyvbemutatót szeptember 22-én pénteken, 16 órakor tartják. Ami a történetet illeti, nem szeretnénk spoilerezni, annyit azonban elárulhatunk: a fiatal lány egy négykötetes történelmi drámát írt, amit még tizennégy-tizenöt éves korában kezdett el.

„Érdekelt, hogyan lehet a háborús időszakban átélt emberi érzelmeket megjeleníteni. A regény 1942-ben játszódik a keleti hadszíntéren, főszereplői négy katona, kiemelten Sándor, egy veszprémi fiatal gyalogos honvéd. Ő meséli el a történetet. Sándort megnyomorítják a harcok, a teljesen átlagos fiatalemberből egy negatív karakter lesz – én pedig ezt a folyamatot szeretném bemutatni. Azaz hogyan lehet úgy traumatizálni egy fiatalt, hogy reményvesztettként térjen haza” – mondta az ÉrdMostnak korábban a fiatal szerző, akivel még júniusban, az Irka 12. születésnapi ünnepségén beszélgettünk.

Gyopártól megtudtuk azt is, hogy a regény megszületéséhez komoly kutatómunka kellett, így levéltárakba, antikváriumokba járt, de így sem volt könnyű dolga, mert nagyon kevés forrásmunka jelent meg eddig ebben a témában. Memoárokból, hadszíntéri naplókból és fényképekből dolgozott, egyik legfőbb forrása pedig  A Magyarok a Don-kanyarban című dokumentumregény volt.

Aki kíváncsi Gyopár regényére és szívesen beszélgetne a fiatal szerzővel, látogasson el péntek délután a VMG-be, ahol minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

Fotó: Pixabay, Ádám Katalin, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email