Preshaz_01

Zárfeszítés a pincesoron: visszavették a Présházat – videó

Preshaz_01

Zárfeszítés a pincesoron: visszavették a Présházat – videó

A hatósági bejáráson derült ki, hogy a kivitelező még az épület kulcsát is elvesztette.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Meglepő jelenetek tanúja lehetett, aki csütörtök reggel áthaladt az érdi pincesoron. A Mély úton az egyenruhás városrendészek társaságában feltűnt a polgármester és a jegyző mellett az önkormányzat számos munkatársa: 10-15 ember gyülekezett az utcán a Présház előtt.

Tíz óra körül az arra közlekedőknek pedig kikerekedhetett a szemük: némi hangos szóváltást követően az önkormányzat munkatársai a zár felfeszítésével jutottak be a város tulajdonában lévő félig kész ingatlanba.

Mint az önkormányzat munkatársaitól, illetve Csőzik László polgármestertől megtudtuk, erre azért volt szükség, mert a városvezetés úgy döntött, visszaveszi az épületet a munkát félbehagyó, a munkaterületről már hónapokkal ezelőtt bármiféle magyarázat nélkül levonuló vállalkozótól. Nem Érd az egyetlen áldozata a felszívódott Buda Híd Kft-nek, a fideszes érdekeltségbe tartozó építőipari cégnek. 

Még a kulcsot is elveszítették

A Modern Városok Program részeként az önkormányzat még 2021 júniusában kezdte meg a közösségi présháépítését a pincesoron, a Mély úton. A tervek szerint a kétszintes épületben zarándokház is működik majd, de közösségi rendezvényeknek, előadásoknak, zenés esteknek, megbeszéléseknek is otthont ad.

A munkálatokról, az építkezésről korábban az ÉrdMost is beszámolt, akkor méúgy tűnt, jól halad a közbeszerzésen nyertes kivitelező Buda Híd Kft. Később azonban elcsendesedtek a munkagépek, megmagyarázhatatlan okból leállt az építkezés.

Csőzik László polgármester csütörtökön lapunknak elmondta, hogy felszólították a vállalkozót, folytassa a munkát, de erre nem volt hajlandó, az okokra pedig választ nem adtak.

A város vezetője szerint ebben az esetben felmerülhet az is, hogy rosszul dolgoztak, tehát hibás teljesítéssel áll szemben az önkormányzat.

A város megelégelte a kialakult helyzetet, felmondta a vállalkozóval kötött szerződést. Ezt követően szeptember 7-én délelőtt egy független igazságügyi szakértő bevonásával, a város illetékes szakembereinek, illetve az önkormányzat jogi képviselőjének jelenlétében megpróbálták visszaszerezni a munkaterületet.

A délelőtti hatósági bejárásra meghívást kapott a vállalkozó is – velük került vitába az önkormányzat jogi képviselője –, viszont a többszöri kérdésre, mely szerint birtokolja-e az épületet, nem volt hajlandó válaszolni, így a tulajdonos, azaz az önkormányzat megkísérelte a bejutást a saját ingatlanába.

Ez nem ment egyszerűen, mert a kivitelező széttárta a karját és azt állította: az épület kulcsa elveszett. Így aztán az önkormányzat munkatársai csak erővel tudtak benyomulni az önkormányzat tulajdonolta épületbe.

Az igazságügyi szakértő a helyszíni felmérést követően majd megállapítja elemzésében, hogy milyen minőségű munkát végzett a kivitelező, meddig jutott el, illetve milyen munkálatokra van még szükség ahhoz, hogy az épületet a város használatba vehesse.

Csőzik László szerint ebben az ügyben számos jogi eljárás van, hiszen az önkormányzat egy olyan vállalkozóval áll szemben, amelyik több megrendelőt, önkormányzatot, magánszemélyt is cserben hagyott.

Nem egyedi eset az, ami Érden történt

Az Átlátszó kiderítette, hogy az érdi önkormányzatból is bolondot űző Buda Híd Kft. tulajdonosa az a Lipők Zoltán, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecse fideszes polgármesterének a fia.

Az oknyomozó cikkeiről elhíresült portál részletesen foglalkozott a kft. zavaros ügyeivel. Mindezekből kiderül, hogy a cég ellen 11 végrehajtás indult tavaly október óta, ebből három jelenleg is hatályos.

Az Átlátszó szerint a szabolcsi Kemecse új bölcsődéjét, amit több mint 1 milliárd forint uniós és állami támogatásból épített a református egyházközbeszerzés nélkül a polgármester fiának cége, a Buda Híd Kft. kapta. A cég ott sem fejezte be a munkát, így egy másik kivitelező vette át a feladatokat.

A Komárom-Esztergom vármegyei Császáron szintén bölcsődeépítésbe kezdett a Buda Híd, de itt sem fejezték be az építkezést, sőt Ramocsaházán is így végződött a munka.

Érd pedig a többi településhez hasonlóan szintén vesztese a Buda Híd Kft. vállalkozói tevékenységének, így a többiekhez hasonlóan, az érdi önkormányzat is büntető feljelentést tesz a cég ellen.

Hogyan tovább?

„A présházat azonban meg kell építeni, így a város arra készül, hogy a saját szakembereivel végezteti el a hátralévő munkát, hogy közösségi térként működhessen az épület”

– hangsúlyozta Csőzik László.

A polgármester hozzátette, hogy az érdiek megérdemlik ezt a beruházást és a Mély utcai pincesornak egy fontos színfoltja lehet majd az úépület. Továbbá tűrhetetlennek nevezte azt, hogy egy gazdasági társaság – többek között Érden is – mindezt meg merte engedni magának.

preshaz_200522
A Présház látványterve

Össze kell fognunk a károsult településekkel, egyházakkal, hiszen ha közösen pereljük a Buda Híd Kft-t, akkor eredményesebbek lehetünk az igazságszolgáltatás során – hangsúlyozta Érd polgármestere.

fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email