Starlink

Fénylő raj vonult át szombat este Érd fölött

Starlink

Fénylő raj vonult át szombat este Érd fölött

Sokan látták a ragyogó repülő tárgyakat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyes becslések szerint több tucat, mások szerint 19-20 csillagszerű pont húzott át szombat este Érd fölött.

A fénylő tárgyak egy vonalban repültek, néma vonulásukról többen is beszámoltak az Érden Láttam Hallottam Facebook-csoportban. Senki sem beszélt ufókról – mindenki tudta, hogy az Elon Musk-féle műholdflottát, a Starlink raját látták. Több hozzászóló jelezte, hogy a műholdakat Budapestről és Visegrádról is tisztán lehetett látni.

Az Space X vállalat internetelérést biztosító műholdjai jó ideje köröznek Európa felett. A cég internetes műholdas szolgáltatása a világ 56 országában, köztük Magyarországon is elérhető –főként olyan helyeken éri meg előfizetni rá, ahol gyenge vagy hiányzik a földi hálózati lefedettség. A Space X szolgáltatásai kritikus fontosságúak a háború sújtotta Ukrajnában is, ahol az orosz rakétatámadások miatt csak akadozva működik a földközeli telekommunikációs hálózat.

Jelenleg közel 5000 kisméretű Starlink műhold kering 550 kilométeres magasságban a Föld körül, ám Elon Musk a közeljövőben több tízezres flotta felbocsátást tervezi. Ez azonban együtt járhat az orbitális pályák balesetveszélyes túlterhelésével: az IT Business júliusi cikke szerint a Starlink flotta műholdjai fél év alatt már eddig is több mint 25 ezer kitérő manővert hajtottak végre az űrben, hogy elkerüljék az ütközést más szatellitekkel.

Unplash / Forest Katsch - a kép illusztráció, ám egy Starlink-flotta átvonulásáról készült

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email