helyreallitott_sir_erdmost_1

Vita lett egy érdi temetkezési ügyből

helyreallitott_sir_erdmost_1

Vita lett egy érdi temetkezési ügyből

A családtagok felháborodtak a sírásók tevékenysége miatt. A temetkezési intézet szakemberei szerint szakszerűen jártak el: befóliázták a sírt a munkálatok idejére, majd teljesen helyreállították.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A reakciókból ítélve megmozgatta az érdieket az a bejegyzés, amit az egyik helyi közösségi médiás csoportban tett közzé valaki még a múlt héten.

„Heti rendszereséggel többször is sok fájdalommal megyek ki 39 évesen elhunyt fiam sírjához. Mai nap még a meglévő fájdalmaimat is felűl múlta – zokogva vettem észre, hogy fiam gondozott sírja félig – 3 oldalról is – a mellette lévő sír ásásánál keletkezett földkupaccal beborítva, mécsesek, díszek, virágok belepve a „hordalékkal” jó mély gödör.”

– fogalmazott a poszt szerzője, aki szerint mindez sírrongálásnak minősül.

A család részéről az elhunyt testvére az ÉrdMost-nak elmondta, hogy felháborító volt a látvány, ami múlt héten csütörtökön fogadta őket. Az édesanyát mindez nagyon megviselte, felzaklatták a látottak, mivel a fia halálát a mai napig nem tudta feldolgozni. Hozzátette, hogy a poszt a közösségi oldalon azért is született meg, mert személyesen és telefonon sem tudták felvenni a kapcsolatot a temetővel. A gyászoló család reméli, hogy minél hamarabb rendeződhet a vita a temető vezetésével és egy személyes találkozó keretében magyarázatot is kaphatnak a történtekre.

Így nézett ki a sír a temetés előtt (a család fotója)

A vádak apropóján megkerestük a temetőt üzemeltető Érdi Városgazdát, ahol az intézmény üzemeltetési ágazatvezetője elmondta, a temetkezést végző cég szakemberei teljesen szakszerűen jártak el.

A gödröt, – amiből a föld a posztoló fiának sírhelyére került – a temetést megelőző napon készítettél elő másod temetésre. A környező sírok védelméről gondoskodtak, az összes érintett sírt fóliával védték a szennyeződés elkerülése érdekében. A temetés másnap kora délután megtörtént, majd ezt követően – ahogy az ilyenkor lenni szokott – a szakemberek a környező sírokat visszaállították az eredeti állapotukba. Mindezt a szerkesztőségünkbe eljuttatott, az Érdi Városgazda által készített fényképek is bizonyítják.

A sírhely, immár a temetés és a helyreállítás után

Harmat Bélától, a Szigü Temetkezés érdi kirendeltségvezetőjétől megtudtuk, noha nem az ő vállalkozásuk végezte ezt a munkát, szakmai kíváncsiságból ő is kiment az érdi temetőbe, hogy saját szemével lássa, igaza van-e a posztolónak. Az ÉrdMost-nak úgy fogalmazott, hogy „nem is érti a problémát”.

A frissen kiásott sír közelében öt, már régebben kialakított nyughely van, és közülük az egyik a bejegyzést közzétevő hölgy fiának a sírja. Mivel a területet a helyszűke miatt nem lehetett géppel megközelíteni, ezért az új sírgödröt kézi szerszámokkal ásták ki, de a munka megkezdése előtt szakszerűen az összes környező sírt letakarták, hogy minél kevesebb kárt tegyenek bennük, illetve minél könnyebben vissza tudják állítani a korábbi állapotot – hangsúlyozta Harmat.

A tapasztalt temetkezési vállalkozó szerint egyébként is életszerűtlen, hogy ilyen esetekben az adott parcella szélére talicskázzák el a földet, hogy aztán a szertartás folyamán majd onnan kelljen visszahordani azt.

Amúgy a temetkezési törvény pontosan leírja a sírhelyek létrehozására vonatkozó szabályokat. Eszerint pedig a sírok között 60 cm távolságnak kell lennie, vagyis ha belegondolunk, akkor egy átlagos sírgödör kiásásakor keletkező, mintegy négy köbméter földet nehéz is lenne másképpen elhelyezni, mint ahogy az a posztoló által kifogásolt esetben történt – tette hozzá Harmat Béla.

A sírhely, immár a temetés és a helyreállítás után

Ettől függetlenül a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy egy temetkezés során kár keletkezik a már meglévő sírokban, de ezt a szakembereknek később mindig ki kell javítaniuk. És ha ezt maguktól elmulasztanák, akkor az adott temető üzemeltetője is felszólíthatja a szolgáltatókat erre, de Harmat elmondása szerint, például az ő cégük évente legfeljebb egy-két ilyen figyelmeztetést kap.

A helyi, és úgy általában a temetőkben zajló rongálásokról, lopásokról egyébként itt írtunk bővebben!

(Eredetileg olyan képeket is közöltünk a sírról, amit a család készített és tett közzé a Facebookon. Ezeket a képeket a család utólagos engedélyével használjuk a cikkben. Az érintettektől és az olvasóktól elnézést kérünk.)

Fotó: Facebook/Érden Láttam Hallottam, Érdi Városgazda

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email