kuka_maria_magdolna_erdmost

Ide dobd! Köszi! Pacsi!

kuka_maria_magdolna_erdmost

Ide dobd! Köszi! Pacsi!

Bea és Viktor megelégelték a házuk elé és a kertjükbe szemetelőket, ezért kitettek egy kukát az utcára, hátha jobb belátásra bírják a járókelőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mivel az ÉrdMost szerkesztősége is a közelben van, saját tapasztalatunk is, hogy a két vasút között elhelyezkedő Mária és Magdolna utca sarkán álló villanyoszlopon, illetve annak tövében, közelében rendszeresen és látványosan összegyűlik a szemét. Cigicsikk, üres szeszesitalos üvegek, sörösdoboz, csokipapír, bármi, ami csak kihullhat a kevésbé környezettudatos ember kezéből.

Ebből lett elege a sarkon élő házaspárnak, Beának és Viktornak, akik a minap felszereltek egy szemetest az említett villanyoszlopra. Sőt igazából nem is kuka ez, hanem egy virágkaspó – árulja el a feleség. Ráadásul a kis vödörhöz feliratot is mellékeltek, mondván, így talán még egyértelműbb a dolog.

„Talán ez a felirat elismerés a fiatalok felé. Köszi, jó fej vagy, hogy bedobtad a szemetet!”

– mondja mosolyogva Bea.

Szerintük a vasút, a buszpályaudvar, és egyáltalán a városközponthoz közeli elhelyezkedése miatt ez a kereszteződés amúgy is forgalmasnak mondható, ráadásul az alig ötven méterre lévő szórakozóhelyen hétvégente bulizó fiatalok különösen szeretik előttük eldobni a szemetet. És egyebeket.

A fiatal asszony olyan esetről is mesélt, amikor valakik egy bérelhető elektromos rollert akartak a kertjükbe dobni. Máskor három tini srác üdítős dobozokat hajigált befelé, akiket Bea – bár éppen a fürdőben volt – észrevett, és mezítláb utánuk is szaladt, hogy számonkérje őket.

Mint mondja, az se szép, hogy az utca szemetes, de hogy még a kertjüket is folyamatosan takarítaniuk kell, az nem csupán felesleges időtöltés számukra, hanem veszélyes is. Elsősorban kétéves gyermeküket féltik az üvegszilánkoktól és az egyéb, oda nem illő tárgyaktól.

„Mi csak tavaly költöztünk ide, de a szomszéd elmondása szerint, amikor még a Spaten diszkó is működött, rosszabb volt a helyzet. Ezért a régiek talán hozzá is szoktak a dologhoz, és fel sem tűnik nekik a mostani szituáció”

– fogalmaz Bea.

Hozzáteszi, amellett, hogy a saját kezükbe vették a sorsukat, jelezték a problémát az illetékeseknél is. A városrendészet ki is jött, lefotózták a szemétkupacot, majd az Érdi Városgazdához irányították az ügyet, akik közölték, amennyiben lesz rá keret, foglalkoznak vele.

A témában természetesen megkerestük az önkormányzatot is, ahol megerősítették, valóban eljutott hozzájuk a történet. László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője elmondta, Érden pillanatnyilag több száz köztéri kuka van. Ezek nagy része a kiemelt gyalogosforgalmi helyeken, főútvonalak mentén, buszmegállókban. (A témáról egyébként nem olyan rég ITT IS ÍRTUNK.)

A Budai úton, a főtéren, és általában a város központi részén naponta üríti a kukákat a feladattal megbízott Érdi Városgazda, míg a település más pontjaira kihelyezett szemeteseket hetente egyszer, kétszer, azok telítettségétől függően.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta, noha a lakosság valószínűleg nem tesz különbséget szemetes és szemetes közt, de jogi értelemben mégsem egyformák a kukák. Érden az önkormányzati cég által kihelyezett és fenntartott hulladékgyűjtők mellett vannak szemetesei a MÁV-nak. Miként bizonyos szolgáltatóknak is kukát kell kihelyezniük az üzletük elé, legalábbis a jogszabály szerint. Ilyen szolgáltatás például egy trafik vagy akár egy kocsma.

Ennek apropóján László Ferenc hozzátette, a jövőben fel is fogják mérni, hogy a jogszabály hatálya alá eső vállalkozások mennyiben tartják be a szemetesládák üzembentartására vonatkozó kötelezettségüket.

Egyébiránt az Érdi Városgazdának akár csak egyetlen új kuka kihelyezése is jelentős pluszfeladatot és pluszköltséget jelent, főleg most, amikor kapacitásbeli gondjai vannak a cégnek. Kirakni egy hulladéktárolót nem is annyira nagy erőfeszítés, de azt utána fenn is kell tartani. Oda kell mennie az autónak, üríteni és nejlont kell cserélni benne, ami heti több tízezer forintos pluszkiadást okoz – jelentette ki László Ferenc.

Magyarán nagyon meg kell fontolni, hogy hova helyez el szemetest a város, így ez alapján a kommunikációs vezető azt mondta, hogy a Mária és Magdolna utcák sarkára jelen állás szerint nem kerül ki kuka. Ugyanakkor megjegyezte, az érdi polgárok is sokat tehetnek a köztisztaságért, amennyiben elsétálnak a legközelebbi tárolóig, és nem ott dobják el a szemetet, ahol éppen járnak.

Kíváncsiságból megnéztük, hogy mennyit kell sétálnia annak, aki kukát keres a közelben. Elsősorban a közterületi szemeteseket kerestük mindegyik irányban, vagyis az üzletek előtti kukákat ezúttal nem figyeltük. Ahogy a vasúti peronokat sem néztük, hiszen úgy gondoltuk nem életszerű, hogy valaki csak a szemét eldobása miatt elinduljon arrafelé, miközben nem is akar vonatozni.

A Mária és Magdolna sarkától Érd alsó irányába 2 perc, 120 méter és 200 lépésnyi távolságban, az aluljáróban jött szembe az első kuka. Míg a másik irányban mintegy 3 perc alatt, 220 métert és 300 lépést kellett megtennünk, hogy kidobhassuk a szemetet.

Beára és Viktorra visszatérve, a fiatalok azt mondják, mióta kitették a kaspót, azóta nincs szemét a kerítés mentén, szóval mintha működne a dolog. Persze most még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de úgy gondolják, ha ez beválik, akkor egy nagyobbat is kihelyeznének, aminek már valóban van kapacitása.

Tegyük hozzá, nem ez az egyedüli szeglete Érdnek, ahol a villanyoszlopok kukává alakulnak. Az egyik helyi Facebook-csoportban például a napokban osztottak meg egy bejegyzést, ahol szintén ezt a különös átlényegülést figyelhetjük meg.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email