Kukák Érden

Ön mit gondol? Kellene még több kuka a városba?

Kukák Érden

Ön mit gondol? Kellene még több kuka a városba?

Elsősorban a szemetet nem kéne eldobni - véli Tetlák Örs alpolgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogy az illegális szemetelés mennyire sújtja a várost, arról az ÉrdMost heti rendszerességgel beszámol. Azonban amíg ezek az ügyek jobbára a városszéli területeket érintik, addig talán kevesebb szó esik Érd azon részeiről, ahol nap mint nap ezrek fordulnak meg.

Ezeken a helyeken vajon mennyire jellemző a szemetelés? Mennyiben múlik az emberek hozzáállásán, és mennyiben azon, hogy a jó szándék ellenére sem tudják az arra hivatott helyre eldobni a cigicsikket, a csokipapírt vagy az üdítős dobozt?

„Akkor nincsen szemét, ha nincs, aki eldobálja. Akárhány kukát ki lehet tenni egy városban, ha változatlanul eldobálják a szemetet” – fogalmazott keserűen Tetlák Örs, Érd alpolgármestere a Bundáskenyér című reggeli rádióműsorában.

Tetlák Örs az Érd FM stúdiójában, 2023. április 17-én (ÉrdMost archív/Balogh Alex)

Mint mondta, üzemeltetési kérdés, hogy hány szemetesedényt helyeznek el Érd közterületein. Az ezért felelős Érdi Városgazdának kell tudnia, mennyi kuka fenntartására, ürítésére van kapacitása a cégnek. Tetlák úgy vélte, a szakorvosi rendelő környéke akár elbírna néhány új szemetest.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy egy új helyszínre kitett hulladékgyűjtő edény vonzza a szemetet. Példaként az Érd-Ófaluban, az egykori fürdőhöz kihelyezett kukát említette, aminek a kihasználtságát jelzi, hogy sokszor már a környékén is felhalmozódik a mocsok.

Viszont ha már Ófalu, a gát és a Duna-part szóba került, Tetlák megjegyezte, hogy az ilyen vagy ehhez hasonló természetközeli területeken, de akár túraútvonalak, erdős részek, városi parkok esetében is egyre inkább az a hozzáállás, hogy csak az adott terület szélén legyen kuka.

Egyrészt azért, hogy a kukák ürítése miatt a szemetes autónak ne kelljen oda bemenni. Másrészt ezzel ösztönözni is lehet a lakosságot. Hiszen ha valaki bevitt magával a parkba mondjuk egy ásványvizet, bontatlan csipszet, az időközben kiürült palackot, zacskót vigye magával a legközelebbi kukáig.

A témában egyébiránt kerestük az Érdi Városgazdát is, hogy ők miként látják az köztéri kukák helyzetét a városban, de szabadságolás miatt leghamarabb csak a jövő hétre ígértek választ.

A Tetlák Örssel készült interjút itt alább tudja meghallgatni.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex, Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email