egeszsegkamion_erdmost

Ennyi vizsgálatra máshol akár éveket kell várni

egeszsegkamion_erdmost

Ennyi vizsgálatra máshol akár éveket kell várni

Érden járt a kamion, amiben egy óra alatt teljes képet kaphattunk az egészségi állapotunkról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Néhány napja az ÉrdMost is beszámolt róla, hogy a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram” keretében pénteken Érdre érkezik az a speciálisan kialakított kamion, amiben az előzetes hírek szerint negyven különböző orvosi vizsgálatot tudnak elvégezni.

A helyszínen aztán kiderült, hogy különféle okokból, ezek közül több is, mint például a fogászati és anyajegy szűrés is elmarad, de azért még így is több tucat testrészünk akad, amit át lehetett nézetni.

Egy időben, egy helyen, ráadásul ingyen? – tehették fel a kérdést sokan, hiszen, mint azt Lantos Ilona Vica, az önkormányzat sajtóreferense elárulta, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a program meghirdetése után néhány órával már be is telt az összes időpont.

„Úgy voltam vele, érdemes időnként egy ilyen, mindenre kiterjedő vizsgálatot csináltatni. Főleg így, hogy nem kellett rá várni. És, hogy nem nekem kellett egyedül, esetleg a háziorvossal közösen kitalálnom, hogy milyen kivizsgálásokra érdemes vagy kellene elmennem, hanem itt sok mindenbe belenézve lehet látni a fizikai állapotomat” – fogalmazott Bernadett, aki a vérvizsgálat kivételével a szűrés minden egyes állomásán részt vett.

Tegyük hozzá, a „telt ház” ellenére is nagyon gördülékenyen zajlott minden. Ahogy valaki végzett az egyik helyszínen, máris érkezett a helyére a következő páciens. Sőt, volt olyan állomás, ahol a vizsgálatot végző szakember egyszerre mérte a vérnyomást és intézte a kardiológiai tesztet.

Mindez talán csak azért lehet érdekes, mert előfordul, hogy az emberek kritikával illetik a magyar egészségügyet. Például azt mondják, hogy sokat kell várni egy-egy vizsgálatra.

Katalin, aki lányával, Zsófiával érkezett a szűrésre, nemrégiben esett át csípőprotézis műtéten, így testközelből tapasztalhatta meg a hazai egészségügyi ellátást. Elmondása szerint, amikor az ő korában mondjuk hat hónapra adnak időpontot egy vizsgálatra, az nem olyan jó, mert hát ki tudja mi lesz fél év múlva.

„Holott sokakat foglakoztat a saját egészségük, viszont a magánorvosi ellátást, ahol általában minden gyorsabb, azt nem tudja bárki, főleg nem a nyugdíjas emberek megfizetni” – vélekedett a 65 esztendős asszony.

Zsófia szintén nagyon egészségtudatos, a koronavírus-járvány óta évről-évre eljár szűrésekre, és erre biztatja a környezetét is. Ugyanakkor édesanyjával egyetértésben azt mondja, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem feltétlenül támogatja ezt a szándékot. Ezért is tartották szerencsésnek magukat, hogy észrevették ezt a lehetőséget.

A 25 éves lány nem mellékesen hozzátette, többek között éppen a magyar egészségügy jelenlegi állapota miatt a jövő héten költözik ki Ausztriába, egy jobb ellátásban reménykedve.

Ugyanakkor, akik maradnak, azoknak sem kell csüggedniük, hiszen Érden a kamion még kétszer is leparkol az idén. A sajtóreferens elmondta, október 29-én, valamint november 6-án ismét megtartják a szűrővizsgálatot, ami további 200 embernek nyújthatja majd a gyors és hatékony egészségügyi szolgáltatás élményét. Az időpont foglalásokról később adnak tájékoztatást.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email