vadgesztenye_freepik_erdmost

Több mint kétszáz közterületi vadgesztenyefát mentenek meg jövő héten

vadgesztenye_freepik_erdmost

Több mint kétszáz közterületi vadgesztenyefát mentenek meg jövő héten

Komplex növényvédelmi kezelés nélkül megbarnulnának és lehullanának a vadgesztenyék levelei.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vadgesztenye a törökökkel érkezett Magyarországra. Mélyárnyékot adó lombozata miatt, no meg mert homokos és agyagos talajon is megél, mára népszerű lakója lett a parkoknak, sétányoknak.

Szemet gyönyörködtető szépsége mellett igen hasznos növény: magját, virágát, kérgét és levelét is felhasználják gyógyászati célokra. Érdekesség, hogy a kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerek, krémek előállításánál. Megenni azonban nem szabad, mivel a termése mérgező.

A vadgesztenyének korábban nem volt sok károkozója, az utóbbi évtizedekben azonban megjelent és súlyos csapásokat mért a hazai állományra a vadgesztenye-aknázómoly, amit Magyarországon először a ’90-es évek elején észleltek, de pár év alatt az egész országban elterjedt.

Másik jelentős károsítója a guignardiás levélfoltosodását okozó gombás betegség. illetve a vadgesztenye lisztharmat, amire főként a piros virágú fajok érzékenyek – írja a növénydoki.hu oldal.

Hogy a város vadgesztenyefái megőrizzék szépségüket és egészségüket, az önkormányzat megbízásából a Lakidar Kft. évente háromszor lepermetezi a közterületi vadgesztenyéket, valamint a platánokat (erről korábban itt írtunk). Ez a művelet komplex védelmet ad a növényeknek – tudtuk meg a cég munkatársától, aki azt is elmondta, hogy

augusztus 7. és 18. között 235 közterületi vadgesztenyefát, továbbá platánokat permeteznek le.

Ez lesz ebben az évben a harmadik (és az idei utolsó) kezelés.

A munkálatokat olyan eszközzel végzik, aminek a szára a lombkorona tetejéig felér, így a fákat teljes körűen kezelni tudják. Fontos, hogy az eső ne mossa le a permetszert, ezért az időjárás függvényében kezdenek hozzá a kezeléshez.

Az alkalmazott szerek a méhekre nem veszélyesek.

Fotó: Pixabay, Freepik, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email