IMG-3277

Még járni sem tudott, de már a habokat szelte az érdi vitorlázó

IMG-3277

Még járni sem tudott, de már a habokat szelte az érdi vitorlázó

A hihetetlen elszántság és akaraterő a legjobbak közé repítette.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Korán rabul ejtette a vitorlázás izgalmas és lenyűgöző világa Molnár Emese Lillát, a Vörösmarty gimnázium végzős diákját. A fiatal érdi sportolónő, aki nyert már U16-os magyar bajnokságot és Érd Kiváló Sportolója címmel is büszkélkedhet, második otthonának tekinti a kikötőt.

Kisbaba volt, amikor először járt vitorláson. Édesapja fél évesen már vitte magával a hajóra. Innentől pedig már nem volt visszaút és ez azóta is így van, már nagyjából tizennyolc éve.

Kisgyerekként elég korán kapott feladatot a fedélzeten, amelyre apukája mindig szívesen emlékezteti – meséli Lilla.

Két éves voltam, amikor egy közös hajózás alkalmával gondoltam egyet és apu kezéből kicsavartam a kormányt. Nyilván nem tudtam egyenesen vezetni, de szemmel láthatóan nagyon élveztem

– idézi fel ezeket a pillanatokat a fiatal sportoló.

A vitorlázás annyira különleges élmény nyújt, hogy igazán nem lehet szavakba önteni azt az érzést, amit akkor érez az ember. A természet közelsége magával ragadó, miközben a víz közepén mégis biztonságban vagy – meséli átszellemülten. Ez a sport szabadságot ad, úgy hat az emberre, mintha megállíthatatlan lenne. Lényegében ez fogott meg benne, az érzés pedig minden egyes vízen töltött perc után csak erősebb – tette hozzá. Egyszer sem jutott az eszébe, hogy abbahagyja, vagy hogy nyáron ne menjen le a Balatonra vitorlázni. A versenyzés azonban nem volt ilyen egyértelmű. Tizenegy évesen került be először az utánpótláscsapatba, de igazán nem érezte magában a folytatást. Ekkor jött egy atyai útmutatás, így adott a versenyzésnek még egy esélyt és ekkor valahogy annyira megtetszett neki, hogy már nem volt kérdés a folytatás. Versenyezni fog. Az eredmények pedig sorban érkeztek. U16-os korosztályban magyar bajnoki címet szerzett, továbbá előkelő ranglistás és nemzetközi eredeményekkel is büszkélkedhet.

Az összetett ranglista eredményeim alapján pár éve benne vagyok a női top háromban, valamint büszke vagyok arra is, hogy három éve korosztályos válogatott kerettag lehetek. A külföldi eredményeim közül a legkiemelkedőbb, hogy a tavalyi világbajnokságon sikerült bekerülni az arany csoportba 

– meséli büszkén.

A sportágnak köszönhetően különleges helyekre is eljutott a világon, hiszen a nemzetközi vizek is hatalmas kihívást jelentenek és az eredmények pedig őt igazolják. Óceánon Portugáliában volt szerencséje vitorlázni, januárban Gran Canarián volt edzőtáborban. Lengyelországban, a Balti-tengeren, Görögországban, Horvátországban, Szlovéniában és Franciaországban is vízre szállt már. A sportélmények mellett a családdal is jár vitorlázni, de akkor inkább utasként hátradőlve szeret utazni. A nagy hajót édesapja vezeti, ő inkább a kisebb versenyhajóban érzi otthon magát.  A nagyobb tőkesúlyos hajók sokkal biztonságosabbak, nem is tudnak felborulni, ellentétben a kicsikkel. Ő mégis sokkal komfortosabban érzi magát a sajátjában, ha vezetni kell a vízen. Apukája a legnagyobb rajongója, teljes mértékben mögötte áll, sportpályafutása anyagi hátterét is ő biztosítja. Érden is felfigyeltek rendkívüli tehetségére és erdeményeire, ennek köszönhetően idén életében először vehette át az Érd Kiváló Sportolója Díjat, amely felemelő érzés volt számára és egyben nagy megtiszteltetés is.

Fotó: Molnár Emese Lilla

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email