romics2_jpg_érdmost

Több orvosban, kevesebb államosításban hisz Érd alpolgármestere

romics2_jpg_érdmost

Több orvosban, kevesebb államosításban hisz Érd alpolgármestere

Mehetünk Pestre ha megbetegszünk az érdi szakorvosi rendelő esetleges államosítása után.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Továbbra is napirenden van a téma az országszerte, hogy államosíthatják az önkormányzati tulajdonban és fenntartásban működő szakrendelőket. Ez az érdi Dr. Romics László Egészségügyi Intézményt is érinti.

Ahogy az ÉrdMost néhány hete megírta, az Országos Kórházi Főigazgatóság levelet küldött az érintett önkormányzatoknak, hogy nyilatkozzanak: átadják-e szakrendelőiket az államnak. Érd válasza határozott NEM volt.

Ezzel kapcsolatban fejtette ki Tetlák Örs alpolgármester a véleményét az Érd FM reggeli műsorában, ahol elmondta: az egészségügy legnagyobb gondja az általános forráshiány. Kevés az orvos és kevés a szakdolgozó, ez viszont nem helyi, hanem országos jelenség. Ugyanakkor a probléma megoldását nem az állami kézbe való átadás jelenti.

 

A városvezetéssel együtt az ő személyes álláspontja az, hogy egészen más törődést jelent, ha a rendelőt az önkormányzat tartja fenn, hiszen helyben gyorsabban, hatékonyabban tudnak beavatkozni, mintha központosítanák, és egy kórház alá lenne rendelve sokadik intézményként. Ha egy település a sajátjának gondolja azt, mert tudja, hogy a helyben élők számára ez nyújthatja a leggyorsabb, a legközelebbi, a legegyszerűbb szakellátást, akkor jó lelkiismerettel is bánik vele.

„Mi akkor tudunk igazából felelősséget vállalni egy intézmény működéséért ha annak a működtetése rajtunk múlik… Ha elszenvedői vagyunk, mert már semmiféle ráhatásunk nincsen, akkor sokkal rosszabb a helyzet” – szögezte le Tetlák Örs

Tetlák szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy Érd komoly összegeket költött a Romicsra. Orvostechnikára, a műszaki feltételek javítására, nem utolsó sorban pedig az épületre. Jelenleg is zajlik egy, az intézmény napelemes energiaellátásának fejlesztését célzó, mintegy 230 millió forintos beruházás, ami várhatóan jövő tavaszra készülhet el.

 

Az államosítás kérdésére visszatérve, az alpolgármester azt mondja, még ha tagadják is, ez egy nyilvánvaló politikai szándék volt. Ha az elmúlt esztendők tapasztalataiból indulunk ki, az látszik, „hogyha van rá akarat, akkor azt át fogják verni”, de mivel annál sokkal nagyobb a tiltakozás, ezért az érdi politikus reméli, hogy végül mégsem történik majd meg.

Ellenkező esetben Tetlák Örs az alábbi forgatókönyvet látja megvalósulni.

„Mondjuk bekerülne a Szent Imre kórház fennhatósága alá, az első mozdulat az lenne, hogy a rendelkezésre álló szakorvosainkat átvinnék az egyébként hiányzó területekre. Ami azt jelentené, hogy az érdi, Érd környéki betegek ugyanezeket a szakellátásokat, amiket itt, eddig járóbeteg szakellátásként igénybe tudtak venni helyben, azért ezután mehetnének be Budapestre.”

A Tetlák Örssel készült beszélgetést teljes hosszában itt tudja meghallgatni.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email