Tetlákörs_jpg_ÉrdMost

Adjuk vissza Érdet a természetnek

Tetlákörs_jpg_ÉrdMost

Adjuk vissza Érdet a természetnek

Látványosan kizöldül a város, ha megérkeznek az uniós források - véli Tetlák Örs.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere volt a vendég hétfő reggel az Érd FM: Bundáskenyér című műsorában, ahol – többek közt a Települési Környezetvédelmi Programról (TKP) kérdezték. Hogy a városoknak, falvaknak saját TKP-t kell alkotniuk az régóta törvényi kötelezettség, viszont az adott önkormányzatoknak ezt időről időre felül kell vizsgálniuk, hogy a program mennyire felel meg az aktuális lehetőségeknek és elvárásoknak.

Ahogy arról az ÉrdMost több alkalommal beszámolt, az érdi városvezetés éppen mostanában végzi ezt a felülvizsgálatot. Tetlák Örs szerint pillanatnyilag a „társadalmasítás” zajlik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az utóbbi hónapokban az érdi lakosságot, az itt működő vállalkozásokat, intézményeket is bevonták, hogy minél többen mondják el a véleményüket, miről szóljon a frissített TKP.

Megtévesztő lehet, hiszen neve alapján kifejezetten „zöld” ügynek tűnik, mégis egy összetett városfejlesztési programról van szó, amiben olyan témák kerülnek szóba, mint például a parkolás, a közbiztonság, a köztisztaság, a tömegközlekedés, az iparfejlesztés vagy az illegális hulladék kezelése, írtuk nemrégiben.

Ettől függetlenül, akármilyen beruházásba, építkezésbe is fog majd a város, a TKP alapvető célja, hogy minden esetben vegyék figyelembe a természeti környezet védelmét. Az alpolgármester hangsúlyozta, elsősorban az úgynevezett zöld és kék infrastruktúra az, amin látványosan változtatni szeretnének. Ez egészen pontosan a zöld felületek, a rekreációs övezetek, illetve a felszíni és természetes vizek kezelését jelenti.

Ennek kapcsán konkrétumként szóba került a Alsóvölgyi és a Fürdő utca, ahol jelenleg betonvályúban folyik a patak, pedig csordogálhatna a víz a maga természetes medrében is.

„Az, hogy a patakjaink, forrásaink visszakerülnek egy természetközeli állapotba, az nem csak a szemnek jó, hanem a gyerekek is nagyobb örömmel tapicskolnak benne, és a vízi élőlények a városban is nagyobb eséllyel találják meg a maguk boldogulását” – fogalmazott Tetlák.

„De legalább ennyire problémás, hogy az építkezések során tömegével vágják ki a fákat” – mondja a politikus, amit megint csak szabályozni kell. Szerinte a TKP mellett az utóbbi időben sokat emlegetett, és éppen szintén módosítás előtt álló Helyi Építési Szabályzat is sokat jelent majd egy új, a természetvédelmet a középpontba helyező szemlélet kibontakozásában.

A TKP véleményezése még május 2-ig tart, vagyis ennek tapasztalatairól most még korai lenne beszélni, de Tetlák reméli, hogy sokan kitöltik majd. „Hiszen ez egy feladatlista, ami mutatja az irányt, hogy merre menjen Érd” – tette hozzá az alpolgármester. Amit egyébként – mint azt korábban megírtuk, – a városvezetés az EU-s és az állami támogatásokra pályázva is figyelembe tud és szeretne majd venni.

A tervezetet és a hozzá kapcsolódó információs dokumentációt ITT TALÁLJÁK.

A véleményezést lehetőség szerint saját gépre másolt példányon kérik elvégezni, amihez technikai segítséget IDE KATTINTVA TALÁLHATNAK.

A véleményeket a kornyezetvedelem@erd.hu címre várják.

És ha már pénz, az alpolgármester úgy fogalmazott, „már nagyon várják az uniós források megnyílását”. Elárulta, például egy lendületes parkprogramhoz már csak a pénz hiányzik. Startra készen állnak, és látványos változások lesznek ha a támogatás megérkezik.

Viszont addig is az úgynevezett Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (Top Plusz) legalább már „látótávolságon belül van”, amiben van egy igen jelentős „zöldfejlesztéses rész” is. Tetlák ennek apropóján azt mondta, szeretné ha ennek része lenne például a szemléletformálás is, amiből az érdiek megtanulhatnának olyan dolgokat, mint, hogy miért érdemes csapadékvizet gyűjteni a saját kertünkben, avagy épp mi az értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek.

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email