pexels-chevanon-photography-1108099

Riadóztat az érdi állatorvos: támadnak a kullancsok

pexels-chevanon-photography-1108099

Riadóztat az érdi állatorvos: támadnak a kullancsok

Az enyhe tél miatt fertőzött kutyák, cicák rohamára számítanak a rendelők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Akár túl hideg, akár túl meleg az idő, a kullancsok elbújhatnak a különféle repedésekbe vagy a földbe, így könnyen átvészelhetik a természeti viszontagságokat, hogy utána újult erővel támadhassanak –  mondta el az Érd FM-nek Dr. Fekete Balázs állatorvos. Ha a vérszívók az extrém időjárási körülményekhez is tudnak alkalmazkodni, akkor az olyan enyhe tél mint, amilyen a mostani is volt, nem okozhat nekik gondot.

A szakember úgy tapasztalta, hogy az utóbbi esztendőkben az enyhe tél miatt egyre több, kullancs által fertőzött négylábú került a rendelőbe. A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítványnak is dolgozó állatorvossal előfordult, hogy egy talált kutyából maréknyi vérszívót kellett kiszednie.

 

Persze akkor sem kell megijedni, ha kullancs van a kutyusban. Ugyanis nem biztos, hogy azonnal átviszik a fertőző kórokozókat, szóval van némi időnk, hogy eltávolítsuk őket. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha az élősködő megszívta magát, akkor a tövénél fogva tépjük ki, ne nyomjuk meg a potrohát, nehogy a váladékot visszapermetezzük az állatba.

Dr. Fekete Balázs szerint a két leggyakoribb kullancs okozta betegség a babézia valamint a Lyme-kór. Ez utóbbi az emberre is veszélyes, ezért a házi kedvencek mellett mindig érdemes saját magunkat is átvizsgálni, nehogy későn vegyük észre, amikor már sokkal nehezebb vagy akár lehetetlen kezelni. Hogy mennyire komoly következményei lehetnek, annak kapcsán elég csak felidézni a néhai tájfutó bajnok, a Nemzet Sportolója, Monspart Saroltának a történetét, akinek egy kullancscsípés törte derékba a karrierjét.

 

Visszatérve az állatokhoz, a szakember hangsúlyozza, hogy a parazita elleni legjobb védekezés természetesen a megelőzés. Például a kullancsfertőzés elleni oltás, vagy az olyan készítmények, amik csökkentik a megbetegedés kockázatát.

A Dr. Fekete Balázs állatorvossal készült interjút teljes hosszában itt lentebb tudja meghallgatni.

Fotó: Pexels

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email