viztorony_230318

A Krause szabadulna az érdi víztoronytól, a civilek nem

viztorony_230318

A Krause szabadulna az érdi víztoronytól, a civilek nem

Még tart a társadalmi egyeztetés, és a tulajdonossal is tárgyalni szeretne a polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arról többször is írtunk, a helyi védettséget élvező  létesítmény a Krause Kft. telephelyén áll, évtizedek óta használaton kívül, állapota egyre romlik.

Mivel a Krause bővítené üzemcsarnokát, ezen a télen kérte a helyi védettség megszüntetését.

 

A testület a februári ülésen döntött arról, hogy a helyi védettség megszüntetése érdekében módosítják a településkép védelmének helyi szabályairól szóló rendeletet, de a helyi védettség ezzel még nem szűnt meg, a torony lebontásáról még nem döntöttek.

Mint Csőzik László polgármester hangsúlyozta a testület március 30-ai ülésén – ahol Simó Károly (Fidesz-KDNP) képviselő rákérdezett a víztoronnyal kapcsolatos fejleményekre -, a víztorony védettség alól történő kivonását társadalmi vita keretében vizsgálják meg, és csak ezt követően születik róla döntés. 

Fotó: Balogh Alex

 

„Mielőtt bármilyen döntésre teszek javaslatot, szeretnék tárgyalni a Krause céggel. Erre a jövő vagy az azt követő héten kerül majd sor, videokonferencia keretében. Első, hogy ne kelljen a tornyot lebontani.”

„Meg kell győződnünk arról is, hogy a Krause milyen beruházást szeretne, érdeke-e ez a városnak, és csak olyan módon képzelhető-e el, hogy a torony annak útjában áll.  És arról is meg kell győződnünk, hogy valóban képes-e megvalósítani a szóban forgó fejlesztést” – sorolta a városvezető.

„Ha a torony és egy olyan nagyberuházás között kell választani, ami akár 80-100 millió forinttal képes növelni a város iparűzésiadó-bevételét, és munkahelyeket is teremt, a közgyűlésnek el kell majd döntenie, melyik ujjába harap bele, már ha nincs kompromisszum”

– tette hozzá Csőzik László, megjegyezve: még nem tartunk itt.

Fotó: Balogh Alex

 

„Arra várok, hogy a Krause tulajdonosaival tudjak egyeztetni. Az ügyvezetéssel már beszéltem, ők elmondták, hogy le kívánják bontani az épületet. Szeretném ezt a tulajdonos szájából is hallani, és meggyőződni arról, nincs-e valamilyen más ötletük a bővítésre, amivel meg lehet menteni a tornyot” – mondta a polgármester.

„A pozíciónk az: ha lehet, maradjon a torony. Ha a Krause mindenképp döntést kíván tőlünk, aggályos körültekintéssel meg kell nézni, hogy ez az áldozat – a torony lebontása – bevállalható-e” – összegezte.

Közben az interneten felröppent hírek szerint civil csoport alakult a torony megmentéséért, a tervek szerint fedeznék az állagmegóvási, karbantartási költségeket. Az ÉrdMost utánajárt, de a szándék annyira kezdeti állapotban van, hogy a csoportnak se bejegyzett neve, se pénze, se befolyása, konkrét terve nincs a torony sorsára.

Fotók: Balogh Alex, ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email