viztorony1_230224.jpg

Mi legyen a víztoronnyal?

viztorony1_230224.jpg

Mi legyen a víztoronnyal?

A Tolmács utcai ipari létesítmény hasznosításával kapcsolatban várja az ötleteket Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A városvezető a közösségi oldalán röviden leírja a torony történetét és a kérdés apropóját is.

„A torony nincs az önkormányzat tulajdonában. Az 1950-es években felhúzott építmény egy, az érdi kasszába több százmillió forintot befizető, 30 éve városunkban működő német vállalat telkén áll, a Krause Kft. pedig bővíteni szeretné meglévő üzemcsarnokát, új munkahelyeket teremtve. Ezért vetődött fel most a torony sorának kérdése.”

A szóban forgó terület több mint hetven éve ipari zóna. A torony építése még a Rákosi-korban kezdődött, azzal a céllal, hogy kiszolgálja vízzel a gazdasági épületeket. Mivel az 50-es években téglahiány volt az egész országban, nem a legjobb minőségű építőanyagokat használták a felhúzásakor.

 

Az építmény nagyon rég nem működik víztoronyként, és kívül-belül nagyon rossz állapotban van

Mint a polgármester írja, tavaly egy mérnöki iroda megvizsgálta a torony állapotát és azt is, kaphat-e új funkciót.

Irodának nem lenne alkalmas, és kilátóként sem volna érdemes hasznosítani. A hét szintes toronyba a biztonságos feljutást nem lehetne megoldani, mert kevés a hely, most is csak egy rozsdás vaslétra vezet fel. A közelben nincs sem érdemi műemlék, sem természeti képződmény,  ráadásul ez a torony egy működő gyár területén áll (és állt mindig is), ezért a bejutás sem megoldott.

Ez a  torony építészeti szempontból nem tartalmaz izgalmas megoldásokat – sok hasonló kinézetű társa épült akkoriban hazánkban –, de kétségtelenül egy letűnt kor ipartörténeti emléke, ezért 2016-ban helyi védelmet kapott.

 

 

„Érdnek kevés régi épülete van. Itt, a Tolmács utcában működött korábban az érdi téesz, aztán a Gépjavító, emlékek fűződnek hozzá. Vannak, akik rajonganak az ilyen víztornyokért, közülük páran már érdeklődtek is, hogy mit tervezünk vele. Erre a kérdésre keressük most a választ” – hangsúlyozta a polgármester, aki a következő napokban egyeztet majd a Krause Kft.-vel a cég terveiről. 

A lakosság véleményét, újrahasznosítási ötleteit a közösségi oldalán és a viztorony@erd.hu címen várja a polgármester, márciusban pedig lakossági fórumot terveznek a témában.

 

 

„Egy biztos: nem szeretném a városunk egyik legrégebbi, legmegbízhatóbb partnerét, egyik legfőbb befizetőjét – amikor egyébként is alig van pénzünk, kicsi az iparűzési adóbevételünk, egy kezemen össze tudom számolni, hány nagy cég telepedett meg nálunk – elveszíteni” – zárta szavait.

Fotó: Csőzik László közösségi oldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email