közgyűlés_jpg_Érdmost

Személyeskedésig fajult ma az érdi közgyűlés

közgyűlés_jpg_Érdmost

Személyeskedésig fajult ma az érdi közgyűlés

Botrányos kocsmajelenet tarkította a közgyűlés munkáját. Érd ügyei is szóba kerültek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mintha egy kocsmajelenetet láttak volna a közgyűlést követők, amikor T. Mészáros András korábbi polgármester szóra emelkedett. A botrány azzal kezdődött, hogy az egykori városvezető ismét kipécézte magának  Tetlák Örs alpolgármestert, akit – korábbi felszólalását félreértve – kiabálva utasított bocsánatkérésre. Ez nem volt elég, sértegetni kezdte, majd a Szövetség Érdért frakció szégyenének nevezte őt.

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP). Fotó: Balogh Alex

„Nem tettél semmit, nem csináltál semmit azon kívül, hogy alpolgármester vagy” – záporoztak az érthetetlenül személyeskedő vádak Tetlák Örsre, akin előtte látszott, hogy próbálja türtőztetni magát. De később T. Mészárosnak mondott válaszát csak a körülötte ülők értették, mert nem volt bekapcsolva a mikrofonja.

„Mindkét úrnak mondom: fejezzék be!” – utasította rendre őket határozottan Csőzik László. Ez hatott, utána már érdemi dolgokról is tudtak szavazni.

Csőzik László polgármester (mellette Feik Csaba jegyző). Fotó: Balogh Alex

A közgyűlésen Aradszki András országgyűlési képviselő is felszólalt. Elmondta, hogy szó sincs arról, hogy a Romicsot az állam a fenntartó hozzájárulása nélkül államosítani akarná. „Ilyen javaslatot az Országgyűlésben nem támogattam, mivel ilyen javaslat nem is volt” – jegyezte meg.

Mint fogalmazott: az önkormányzati többség Gyurcsány Ferenc karmesteri pálcájának intésére egy nem létező törvényjavaslat ellen hoztak határozatot, pedig tölthették volna jobban is az időt. Megjegyezte, hogy alapvetően egyetért azzal, hogy az önkormányzat fenntartóként tartsa meg a szakrendelőt, azzal azonban nem, hogy a városi „propagandasajtó” 250 millió forintot kap évente a várostól, míg a járóbeteg-szakellátás csak 30 milliót.

Aradszki András országgyűlési képviselő és Csőzik László polgármester. Fotó: Balogh Alex

Utalt arra is, hogy az érdi rendelő nem a város 30 milliós támogatásából, hanem a NEAK emelkedő finanszírozásának köszönhetően működik.

Tetlák Örs ezzel kapcsolatban megjegyezte: ez természetes, és ezért nem illeti külön köszönet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, hiszen az állampolgárok adójából fizetik a szakrendelő működését. Az önkormányzat ezt egészíti ki – semmivel sem rosszabbul, mint az elődje.

Tetlák Örs (Szövetség Érdért) Fotó: Balogh Alex

Hozzátette azt is: pályázati forrásból több fejlesztés is zajlott, zajlik a rendelőben, jelenleg egy 230 milliós beruházást végeznek épp. A Romics államosításával kapcsolatban pedig utalt arra: a szakállamtitkár többször elmondta, hogy szeretné, ha az államosítás megtörténne.

T. Mészáros András erre adott reakcióját nehéz értelmezni. Ugyanis azt állította, ilyen szándékok őt, mint önkormányzati képviselőt nem érdeklik, majd akkor kell foglalkozni ezzel, ha a szándékból törvényjavaslat lesz.

romics_covid_oltas_210109

„Legyünk pozitívak. Mondhatni, bontsunk pezsgőt, hiszen Aradszki András  országgyűlési képviselő biztosított minket arról, hogy nincs szó a járóbeteg-ellátás államosításáról. Örülök annak, ha ez igaz, és meg tudjuk tartani a szakrendelőnket” – nyugtatta meg a kedélyeket a polgármester.

A szakrendelő mellett a háziorvosok is terítékre kerültek. Simó Károly (Fidesz-KDNP) azt javasolta, hogy a háziorvosok és házi gyermekorvosok kapjanak havi 100-100 ezer forintos támogatást, rezsiköltségeik emelkedése miatt.

Simó Károly (Fidesz-KDNP) Fotó: Balogh Alex

„Szeretnénk támogatni háziorvosainkat, de ez komolyabb egyeztetést igényel. Látnunk kell, pontosan mire van szüksége a rendelőknek” – hangsúlyozta a polgármester, utalva arra: az előterjesztést Simó Károly két órával az ülés kezdete előtt nyújtotta be, így nem volt mód az előzetes megbeszélésekre. Hozzátette: a háziorvosok havi 520 ezer forintos rezsitámogatást kapnak a finanszírozásuk keretében.

„Meg kell győződni arról, hogy mi az orvosok reális szükséglete, és egy reális előterjesztést benyújtani. Ha valóban olyan rossz a háziorvosok finanszírozása, hogy rászorulnak az önkormányzat kiegészítő támogatására, valamit kitalálunk” – ígérte Csőzik László.

Nogula Tamás érdi rendőrkapitány. Fotó: Balogh Alex

Egyébként a közgyűlés nagy nyertese a példásan, rendkívül eredményesen működő Érdi Rendőrkapitányság volt, ugyanis a városatyák ellenszavazat nélkül elfogadták a 2022-es tevékenységükről szóló beszámolót.

A közgyűlésen részt vett Nogula Tamás érdi rendőrkapitány is (képünkön).

„Jelesre, sőt, kiválóra teljesítenek az érdi rendőrök” – fogalmazott Csőzik László polgármester. Elmondta, hogy a rendőrség munkáját térfigyelő kamerákkal és szolgálati lakásokkal segítik, majd köszönetet mondott a rendőrségnek és a polgárőrségnek is.

traffipax_211008
Fotó: police.hu/archív

 

 

Fotók: Balogh Alex, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email