visegradiszemet3_230317.jpg

Elzárják a Visegrád utcai szemétdombot az autók elől

visegradiszemet3_230317.jpg

Elzárják a Visegrád utcai szemétdombot az autók elől

Ideiglenesen elzárják az érintett területet, és felkutatják annak tulajdonosait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március 22-én Csőzik László polgármester, Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetője, valamint Macsotay Tibor, a polgárőrség vezetője járt kint a Visegrádi utcában, hogy intézkedjenek egy illegálisan elhelyezett, több köbméternyi szemét ügyében. A november óta ott éktelenkedő  hulladékkupac csak nőtt az elmúlt hetekben, legutóbb tegnap érkezett az utánpótlás.

Fényképeink a Visegrádi utca végén készültek.

Mivel gyors és hathatós intézkedésre volt szükség, az érdi polgárőrség vezetője intézkedett, hogy a területet ideiglenes földhalmokkal lezárják. Ugyanis kerítést felhúzni csak a tulajdonosnak van joga, márpedig a kérdéses terület több emberé. Az Igazgatási és Hatósági Főosztály megkezdte a tulajdonosok felkutatását, hogy a Polgármesteri Hivatal és a tulajdonosok közös megoldást találjanak a további illegális hulladéklerakás megakadályozására.

Erről a szeméthalomról még múlt héten, március 17-én adtunk hírt: akkor Gál Alex-szel, a választókerület önkormányzati képviselőjével jártunk a helyszínen, és beszélgettünk arról, mi lesz a több köbméternyi sitt és háztartási hulladék sorsa.

A Szövetség Érdért frakció képviselője a vadkamerák felszerelésében és a széles körű összefogásban látja a megoldást. Meg persze az elkövetők gyors lefülelésében, amihez elengedhetetlen a lakosság segítsége. Hiszen egy fotó-, illetve videófelvétel alapján már el lehet kapni a szemetelőt, feltéve, ha a felvételek egyértelműek, és a gépjármű tulajdonosa, használója beazonosítható.

Volt olyan eset, hogy a szemtanú fotózott, videót is készített, ám a felvételek alapján nem lehetett megállapítani, valóban a rögzített autóból rakták le az illegális hulladékot, vagy csak épp ott járt a környéken. Az eljárást ilyenkor is megindítja a rendőrség.

„Ha lefotózzák a rendszámot, beidézzük a nyilvántartás szerinti tulajdonost, aki elmondja, ő közlekedett-e az autóval, kölcsönadta-e valakinek, miért járt arra. Ha szükséges, szembesítjük a tanúval is” – mondta el kérdésünkre Kajárné Bodó Enikő, az Érdi Rendőrkapitányság sajtóreferense. Aki azt ajánlja, ilyen esetekben figyeljük meg az elkövetőt és különös ismertetőjeleit, hogy minél pontosabb személyleírást és információt tudjunk adni.

Előfordul, hogy a fotó és a rendelkezésre álló pár adat kevés, és az eljárást megszüntetik. De persze akad példa arra is, hogy a videófelvétel alapján sikerül elkapni a tettest. Nemrég például nagyon jól használható felvételeket készítettek, amint a Vihorlát és Fogarasi utcák sarkán valaki épp papírhulladékot dobál le egy autóról. A feljelentést Gál Alex tette meg a rendőrségen, miután eljuttatták neki a felvételeket.

Hulladékhalom a Vihorlát-Fogarasi utcák sarkán (egy környékbeli lakos fotója). A tettest remélhetőleg sikerül lebuktatni egy kamerafelvétellel.

Természetesen egy kép vagy videó sem ér annyit, hogy bárki is összetűzésbe kerüljön a szemetelőkkel, és a saját testi épségét veszélyeztesse. Hiszen ha nincs is fotó, akkor is érdemes feljelentést tenni, hogy a hatóságok tudomást szerezzenek az esetről, és megindítsák az eljárást.
Jó tudni azt is, hogy ki az illetékes egy-egy szemétdomb ügyében. Már a rendőrségen kívül. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az illegálisan lerakott szemét magánterületen, önkormányzati ingatlanon vagy közterületen van.

2021 március 1-je óta az ingatlantulajdonos hozzájárulása nélkül, ellenőrizetlen körülmények között, magánterületen elhelyezett hulladék esetében a megyei kormányhivatal folytatja le az eljárást, és nem az önkormányzat. Így a jegyző hatásköre az illegális hulladékelhelyezés ügyében megszűnt. A bejelentéseket a  zoldhatosag@pest.gov.hu e-mailcímen, vagy postai úton (1072 Budapest, Nagydiófa u. 10-12.), telefonon (06-1/478-4400) tudjuk megtenni – tudtuk meg Barabás Emőkétől, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetőjétől.

Ezt a szállítólevelet a Visegrádi utcai szemétkupacról fújta el a szél…

„A hatóság a hulladék birtokosát – azaz aki azt lepakolta – próbálja felderíteni. Ha a tettes kilétére nem derül fény, az ingatlan tulajdonosát szólítják fel a szemét elszállítására. Ha nem magánterületről, hanem közterületről, illetve önkormányzati ingatlanról van szó, elsősorban a jegyzo@erd.hu, kozter@erd.hu e-mailcímekre tegyék meg a bejelentést a lakosok.”

„A közterület-felügyelők jogosultak arra, hogy közterületen, illetve önkormányzati ingatlanon felmérjék a helyszínt. Ha egyértelmű, hogy ki a hulladék birtokosa, felszólítják a szemét elszállítására. Ha nem derül ki, hogy ki a szennyező, az ügy áttehető a Pest Vármegyei Kormányhivatal részére – tette hozzá Barabás Emőke.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email