viztorony_230318

Látogatást szervez a város a víztoronyba

viztorony_230318

Látogatást szervez a város a víztoronyba

A magánterületen álló épületet kedden megnézheti, aki szeretné, de szigorú feltételek mellett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzat társadalmi vitát kezdeményezett a város széli ipari területen álló, használaton kívüli – de helyi védettséget élvező – víztorony sorsával kapcsolatban, ugyanis a terület tulajdonosa, a Krause Kft.,  szeretne a saját üzemterületén építkezni, újabb üzemcsarnokokat felhúzni, ezért kezdeményezte a helyi védettség megszüntetését.

A társadalmi vita keretében minden, a toronyra kíváncsi érdi számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtekintsék az építményt – írja az önkormányzat facebook-oldala.

Mivel a torony a Krause Kft. üzemi területén áll és magántulajdonban van, a város megkérte a céget, hogy biztosítson egy időpontot a látogatásra.

Március 21-én (kedden) 17:00 órakor várják az érdeklődőket a Tolmács utca 7. szám alatt a Krause Kft. üzemének bejáratánál.

Az ipari területen álló tornyot megtekintőknek tiszteletben kell tartaniuk néhány fontos szabályt, és aláírásukkal vállalniuk, hogy az alábbiakat tudomásul veszik:

A belépés a víztoronyba csak építőipari védősisakban, védőszemüvegben, légzésvédő félálarcban és védőkesztyűben történhet (fentieket a Krause Kft. a helyszínen biztosítja).

A víztorony közel 40 éve használaton kívül van, és már a helyi védelem alá helyezésekor sem volt túl jó állapotban. Ezért a látogatók nem mehetnek fel az emeleti szintekre, csak a torony földszinti és  pincerésze látogatható. A felsőbb emeletek is jól láthatóak, állapotuk szemrevételezhető a földszintről.

Mit érdemes tudni a toronyról?
– Nincs az önkormányzat tulajdonában;
– nagyon rég nem működik víztoronyként;
– nem a legjobb minőségű anyagból épült, ráadásul az utóbbi évtizedekben a fagy kikezdte a téglákat, így a falak erősen mállanak;
– építészetileg nem tartalmaz izgalmas megoldásokat;
– ugyanakkor kétségtelenül egy letűnt kor ipartörténeti emléke, ezért évekkel korábban helyi védelmet kapott;
– iroda céljaira nem alkalmas (kicsi alapterülete, szűk belső tere és hét szintje miatt, ahová most rozsdás vaslétra visz fel);
– kilátótoronynak sem lenne ideális, egyrészt, mert a közelben nincs érdemi műemlék, természeti képződmény, másrészt egy működő gyár területén áll, így nem megoldható a bejutás.

Az önkormányzat keresi a jó megoldást a torony sorsát illetően, továbbra is várják a lakosság ötleteit, javaslatait a viztorony@erd.hu címre.

A víztoronyról bővebben itt és itt írtunk.

Fotó: ÉrdMost archív, Érd MJV közösségi oldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email