patkany4_230309

Így védekezzünk a patkányok ellen

patkany4_230309

Így védekezzünk a patkányok ellen

Kérdések és válaszok a rágcsálóirtással kapcsolatban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A patkányokról a szerencsés többségnek a Macskafogó gengszterei jutnak az eszébe. Sajnos, ezek a betegséget is hordozó rágcsálók csak a mesében mennek vissza a balettbe ugrálni. Ha egyszer megjelentek a való életben, nyomokat hagynak a kertben, pincében, kamrában.

E sorok írójának két éve gyűlt meg velük a gondja, egy környékbeli csatornabekötéssel járó építkezés után. A teraszunkon teleltetett diót teljes egészében felfalták, csak a héj maradt. Szerencsére elkapta a két bűnöst szomszéd ügyes cicája, és az önkormányzat is intézkedett. A patkányirtó cég közterületen elhelyezte a csapdákat (ezek egyike azóta is ott figyel a kerítésünk mellett). Patkány azóta nincs, a dió is megmaradt az idén.

 

De ez csak a mi utcánk, máshol természetesen felbukkanhatnak, sőt, fel is bukkannak, ahogy jön a jobb idő. A napokban egyik kolléganőnk botlott patkányürülékbe a fáskamrában, és látott egy elütött példányt az utcán.

A legfontosabb, hogy a patkány, ahogy az egér is, szorosan kötődik az emberi civilizációhoz, azaz ott élnek, ahol mi. Ahol állattartás folyik, ott szinte biztosan megjelennek, és kötelező az irtásuk.

Remekül érzik magukat a mezőgazdasági terményeket tároló épületekben, ahol jelentős károkat okoznak, de ne higgyük, hogy a ház körül nem találnak maguknak eleséget. Elélnek ők a kutyának kitett ennivalón is.

Második tény: ahol elszaporodnak, ott irtani kell. Közterületen ez az önkormányzat feladata, magánterületen viszont a tulajdonos kötelessége és költsége a rágcsálók elleni védekezés.
Sajnos, vannak olyan elhanyagolt telkek, ahol a tulaj nem törődik az ingatlan állapotával, a megfelelő higiéniával és renddel, és a patkányirtást sem tartja fontosnak. Ilyen esetekben az Érdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához kell bejelentést tenni, ők kötelezik a rágcsálóirtásra a tulajdonost.

A magánszemélyek védekezhetnek a mezőgazdasági boltokban kapható irtószerrel (ezek csökkentett hatóanyag-tartalmúak).

A másik lehetőség, ha a város szerződött rágcsálóirtó partnerével végeztetjük el a munkát. Ők professzionális szerekkel dolgoznak (érdeklődni a varosuzemeltetes@erd.hu email címen lehet).
Fontos, ha az ingatlanunkon patkányt észlelünk, jelezzünk az önkormányzatnak is (a fentebbi e-mailcímen, illetve az önkormányzat elektronikus bejelentőlapján), és kérjünk irtást a közterületen. Hiszen a patkány élettere jóval nagyobb, mint az egéré, és nem a telekhatárokon belül él.

patkany

Érden a Rovért Kft. felelős a közterületi rágcsálóirtásért.

„A lakók bejelentése alapján kimegyünk a közterületre, és ha szükséges, elvégezzük a kezeléseket. Felvesszük a kapcsolatot a bejelentővel is, hiszen ő tudja elmondani, hol látta a rágcsálót – válaszolta az ÉrdMost kérdésére  Reisinger Mátyás ügyvezető. – Ezt követően a csatornában helyezünk el csalétkeket, amelyeket rendszeresen ellenőrzünk, hogy vannak-e rajtuk rágásnyomok.”

„Teszünk ki zárt és rögzített, szóródásmentes műanyag dobozokat, ezekben van a méreg. A lakosokat tanácsokkal látjuk el, és térítés ellenében az ingatlanokban is kitesszük a dobozokat. A patkányirtás ára egy-egy átlagos magáningatlanon általában nem haladja meg a húszezer forintot” – tette hozzá az ügyvezető.

Fontos, hogyha patkányt látunk, mi ne tegyünk ki szabadon megközelíthető és elérhető mérgeket közterületre. Az utcákon, tereken csak a szakcég helyezheti el a speciális dobozokat, amelyek tartalmához nem férhet hozzá más állat (és ember sem). Otthonunkban, kertünkben is legyünk nagyon körültekintőek, nehogy a szomszéd kutyája, macskája (vagy akár a sajátunk) megtalálja és megegye az irtószert.

2020 nyarán sokat foglalkoztunk a patkányirtással (többek közt itt, itt és itt), mivel abban az évben elszaporodtak a rágcsálók. Senki ne gondoljon nagyobb invázióra, de az évi 10-20 helyett – ez az átlagos szám – a százhoz közelített a bejelentések száma – tudtuk meg a városüzemeltetéstől.

Az aszályos évek nem kedveznek a patkányoknak. Tavasszal a vízelvezető csatornák tisztításakor előfordulhat, hogy megjelenik egy-két egyed, de ez nem számottevő mennyiség.

 

 

 

 

Fotók: Ádám Katalin, Palcsó Ildikó, ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email