22_03_29_erdmost_nincskep

A héten zajlik a rágcsálóirtás Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

A héten zajlik a rágcsálóirtás Érden

Szerencsés esetben észre sem vesszük őket, amíg a macska a küszöb elé nem hozza. Vagy amíg fel nem fedezzük, hogy a kamrában telelő diónak csak a héja maradt. Rosszabb esetben, ha elszaporodnak, megkeseríthetik a kertes házakban élők mindennapjait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közterületeken az önkormányzat végzi az irtás, a házunk táján viszont nekünk kell gondoskodnunk a rágcsálók elleni védekezésről.

A patkány és a házi egér is szorosan kötődik az emberi civilizációhoz, azaz hozzánk. Nem csak a mezőgazdasági terményeket tároló épületekben érzik jól magukat, magvak híján elélnek a kutyának kitett eledelen is. Ahol állattartás folyik, szinte biztos megjelennek az egerek és a patkányok, a rágcsálóirtás pedig kötelező. A védekezés elmulasztása esetén az illetékes járási kormányhivatal kötelezheti erre a tulajdonost. 

Közterületeken az önkormányzat, magánterületeken a tulajdonos gondoskodik a rágcsálóirtásról. Az ipari létesítményekre, cégekre, közintézményekre más kötelezettségek vonatkoznak, mint a magánházakra, nekik meghatározott szabályok szerint, általában évente kétszer kell rágcsálóirtást végeztetniük. 

Ha a saját házunk táján bukkannak fel nem kívánatos rágcsálók, mezőgazdasági boltokban vásárolhatunk irtószert, csökkentett hatóanyag-tartalommal. Természetesen be kell tartanunk a szükséges óvintézkedéseket, ügyelnünk kell rá, hogy gyerek, sháziállat ne férhessen hozzá a kihelyezett méreghez. A másik lehetőség, ha a város szerződött rágcsálóirtó partnerével végeztetjük el a munkát, amely kedvezményes áron és professzionális szerekkel dolgozik (érdeklődni a varosuzemeltetes@erd.hu email címen lehet). 

Fontos, hogy patkány megjelenése esetén jelezzünk az önkormányzatnak is, és kérjünk irtást a közterületen, hiszen a patkány élettere jóval nagyobb, mint az egéré, és nem a telekhatárokon belül mozog. 

Megelőzhetjük az egerek, patkányok beköltözését azzal, ha nem hagyunk az udvaron, a kamrában állateledelt, diót, magvakat, rendezetten tartjuk az udvart és a melléképületeket. Tudvalevő, hogy a patkány előszeretettel mozog a szennyvízcsatorna-hálózatban. Mivel Érden szűkebb keresztmetszetű, modern csöveket fektettek, ezek a patkányoknak nem jelentenek olyan kedvező életteret, mint mondjuk a fővárosi vezetékek, ezért a becsült egyedszámuk kisebb, mint Budapesten. Konkrét számukat legfeljebb csak a héten lezajló közterületi irtást követően lehet majd megbecsülni. Az irtás jórészt a csatornahálózatban történik, a felszíni irtás során zárt, kutyákra, macskákra nem veszélyes műanyag dobozokat helyeznek ki jól látható felirattal. Kérik a lakosságot, ne bolygassák a dobozokat – aki kinyitja, összetapossa, csak kárt okoz vele. Az irtószereket egyébként olyan keserű anyaggal ízesítik, ami azonnali hányingert okoz nemcsak az embernél, hanem a kutyánál, macskánál is, a rágcsáló viszont nem érzékeli. Ha mégis felmerül a gyanú, hogy gyerekünk, háziállatunk lenyelte a szert, azonnal forduljunk orvoshoz. A patkányméregnek van ellenszere, méghozzá a K-vitamin. 

A most zajló közterületi rágcsálóirtást két lépcsőben végzi a szakcég. Sűrű ellenőrzések mellett, folyamatos irtószer-pótlással, egyik zónáról a másikra haladva próbálják a lehető legkisebbre csökkenteni a patkánypopulációt. A második fázis a fenntartásé, mert bár teljesen kiirtani nem lehet a rágcsálókat, visszaszorítani viszont igen – és ez közös érdekünk.
 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email