Tájékoztatás rágcsálóirtásról

Az enyhülő időjárás kedvez a rágcsálók (patkány, házi egér) szaporodásának. Mindkét rágcsáló szorosan kötődik az emberi civilizációhoz, élőhelyük a lakókörnyezetben van. Betegségeket terjesztenek, valamint jelentős gazdasági károkat okozhatnak.

Leginkább érintett területek a gondozatlan, szemetes udvarok, valamint a mezőgazdasági termények tárolására szolgáló épületek.

Ott, ahol állattartás folyik és termény, állateledel van az udvaron, melléképületekben, szinte biztos, hogy megjelennek az egerek és a patkányok. A magántelkeken és közterületen való előfordulásuk szorosan összefügg. A rágcsálóirtást, mint tevékenységet jogszabály írja elő. Sajnos e kártevők teljes kiirtása szinte lehetetlen, de mindent meg kell tenni azért, hogy számuk csökkenjen, életterük visszaszoruljon.

A települési környezet, továbbá az ingatlantulajdon tisztán tartása, az ingatlanon lévő rágcsálók irtása – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény / továbbiakban Eütv. / 73.§ (1) bekezdése alapján – az ingatlan tulajdonosának a feladata. Közterületen (pl. utcákon, tereken) az önkormányzat gondoskodik a rágcsálómentesítésről.

2020. évben Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a rágcsáló-gyérítést a hatályos jogszabályoknak megfelelően végzi.

A fentiek figyelembevételével tehát a magánterületeken a patkányirtás a tulajdonos kötelessége!

A város szerződött partnere tehát kérésre egyedi kedvezményes áron professzionális szerekkel elvégzi az irtást. Érdeklődni a varosuzemeltetes@erd.hu email címen lehet.

Aki mégis saját maga akarja elvégezni a védekezést, ahhoz a mezőgazdasági boltokban szerezhető be a lakosság által használható irtószer. A csalétket folyamatosan ellenőrizni és pótolni kell. Ezek hatóanyag tartalma csökkentett!

Vigyázni kell arra, hogy a csalétek kihelyezés úgy történjen, hogy ahhoz más állat, esetleg gyermek ne férhessen hozzá! A csalétket folyamatosan ellenőrizni és pótolni kell.

A jogszabály be nem tartása – védekezés/irtás elmulasztása – esetén az illetékes járási kormányhivatal kötelezheti a tulajdonost a megfelelő rágcsálóirtás elvégzésére.

Kérünk ezért minden ingatlantulajdonost, hogy a rágcsálók elszaporodásának megelőzése érdekében szüntessék meg azokat a helyeket, melyek fészkelő helyként szolgálhatnak számukra. Csak így, lakossági összefogással tudunk hatékony eredményt elérni!

Lakossági bejelentéseket közterületi irtással kapcsolatosan a ragcsalo@erd.hu email címen tehetik meg.

A rágcsálók elszaporodásának megakadályozásában bízunk a lakosság együttműködésében is. 

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör