Csőzik László együttműködést és pénzt vár a kormánytól – videó

Több pontos, az önkormányzatokat segítő javaslatcsomagot ismertetett az érdi polgármester a MÖSZ szerdai elnökségi ülését követően.

Az önkormányzatok növekvő terheiről beszélt Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A MÖSZ elnöke utalt arra, hogy az állami finanszírozás csupán 1-1,5 százalékkal növekedett, amit messze elvisz az infláció, a szolidaritási adó pedig több lett, mint amit korábban terveztek.

„A legnagyobb kihívás az, hogyan tudunk az energiakérdéssel megbirkózni” – húzta alá Gémesi György, aki elárulta: a napokban tárgyalt a MÖSZ a kormánnyal, amely állítólag nyitott az együttműködésre.

Csőzik László, Érd polgármester szerint nagyon fontos, hogy már rövid távon segítséget kapjanak az önkormányzatok a terheik csökkentésében. Javaslataikat mintegy 30 pontban foglalták össze, ezeket hamarosan véglegesítik és bemutatják egy konferencián.

„Itt a kormány végre lépett egyet: március 1-jétől szeptember 30-ig fix áras gázvásárlási lehetőséget biztosított az önkormányzatok részére. Ugyanezt szeretnénk kérni a villamos energia tekintetében – jelentette ki az érdi polgármester.”

Csőzik szeretnék elérni azt is, hogy a kormány lehetőséget biztosítson az önkormányzatoknak a rezsit csökkentő energiahatékonysági beruházásokra. „Elsősorban azt kérjük – folyatta az érdi városvezető-, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben kormányengedély nélkül vehessenek fel százmillió forint felett hitelt az önkormányzatok. Mert ma  egyedi engedélyt kell kérniük az önkormányzatoknak, ha hitelt kívánnak felvenni. Kérjük továbbá, hogy segítsen az állam a közvilágítás finanszírozásában.”

Csőzik László úgy vélte, a települések saját bevételei nem elegendőek a fejlesztésekre, beruházásokra, csak a minimális, takarékos szintű városüzemeltetésre. Azt is szeretné elérni, hogy az önkormányzatok maguk is energiaközösségként léphessenek fel, és az egyes háztömbökre nézve is legyen szabályozás arra, hogy a fogyasztók összeállva az általuk megtermelt energiát szétoszthassák.

„Fontosnak tartjuk, hogy mentesüljenek a nagyobb városok a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha annak összegét energetikai beruházásokra fordítanák. A meglehetősen szegény Érd esetében ez a hozzájárulás 200 millió forint évente, míg mondjuk Budaörs vonatkozásában négymilliárd” – jegyezte meg Csőzik László.

„Az energiaszegénység leküzdése a legfontosabb cél. Az emberek 15-20 százaléka Magyarországon fával fűt. Szeretnénk elérni, hogy az otthonteremtési támogatást hosszabbítsa meg a kormány, és költhessék ezt az emberek energiahatékonysági beruházásokra. Segítsenek az alacsony iskolázottságú embereknek abban, hogy ők is részt vehessenek a nyílászárócserét, szigetelést érintő beruházásokban. Most az ötezer fő feletti települések nem kapnak szociális tűzifatámogatást, noha a városok életében is ott lappang a szegénység. Hogy ne kelljen hulladékkal fűteniük a szegény embereknek, szükség lenne arra, hogy nekik is biztosítsa a támogatást a kormány.”

„A kormány nélkül nem fog menni. Az önkormányzatok a feladatfinanszírozás jellegénél fogva képtelenek arra, hogy Münchausen báróként kirángassák magukat az energiaválság mocsarából. Arra számítunk, hogy az a légkör, ami kialakult az energiacsúcson, folytatódni fog, csakúgy, mint a szaktárca nyitottsága, a szabályozási kérdésekhez való pozitív hozzáállása” – zárta szavait.

 

Márki-Zay Péter, a MÖSZ elnökségi tagja, Hódmezővásárhely polgármestere arról beszélt, hogy a kormányzat az elmúlt években minden válságot az önkormányzatiság kiüresítésére és az önkormányzatok ellehetetlenítésére használt fel. Ezermilliárdos nagyságrendű többletköltségei vannak az önkormányzatoknak – mondta a politikus, aki Hódmezővásárhely példáján mutatta be a fentieket. A tavalyihoz képest például idén öt százalékkal kevesebb forrást kapnak, elsősorban a szolidaritási adó megemelése miatt. A kormány csak nagyon kis részben kompenzálja az önkormányzatok pluszfeladatait – jegyezte meg Márki-Zay.

Karácsony Gergely főpolgármester az önkormányzatok energiafelhasználásáról és annak átalakításának szükségességéről beszélt. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy az európai országok gyakorlatát követve az EU-s RFF-hitelkeret jelentős részét az önkormányzati beruházásokra fordítsák.

„A MÖSZ más önkormányzati szövetségekkel közösen letesz majd egy javaslatot a hosszú távú fejlesztéseket illetően. Történelmi lehetőség az önkormányzati szektor szempontjából, hogy most végezzük el azokat a beruházásokat, amelyek ilyen energiaárak mellett nagyon jól megtérülnek – tehát pénzügyi szempontból is fontos lenne e források ilyen felhasználása” – emelte ki Karácsony Gergely.

„Az energiaárak nem fognak visszaállni a krízis előtti időszakra – vélte a főpolgármester. – Ha az önkormányzatok nem kapnak többletforrásokat annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjanak fel, vagy több megújuló energiát tudjanak létrehozni, az szinte biztosan pénzügyi csődöt jelent majd az önkormányzati szektor részéről. Itt a történelmi lehetőség arra, hogy Magyarország az utolsóról az első helyre kerüljön a megújuló energia hasznosítása szempontjából. A Helyreállítási Alap öt-hatezer milliárd forintja tudja biztosítan ennek a pénzügyi fedezetét.”

 

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink