money-laundering-g82a319ce4_1920

Milliókat kaszáltak az adathalászok

money-laundering-g82a319ce4_1920

Milliókat kaszáltak az adathalászok

Azt hitte a férfi, hogy biztonságban van a pénze, 8 millió forintja bánta.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy magyar bank nevében telefonált egy nő 2023. január 12-én a szigethalmi férfinak. Meséje szerint adathalász támadás érte a folyószámláját és arról faggatta, feltűnt-e valami furcsaság a legutóbbi utalásai alkalmával.

Gyakorlatilag választ sem várva adta át a kagylót „bankbiztonsági kollégájának”, aki az Anydesk nevű alkalmazás letöltését kérte a férfitől, majd tovább adta a vonalat egy harmadik ügyintézőnek.

További kérdések záporoztak, kiegészítve különböző tájékoztatásokkal: jegyzőkönyv készül az adathalász támadásról, amit email-ben megküldenek az ügyfélnek, majd be kell menni egy bankfiókba és új számlát kell nyitni, mert az adatai elérhetővé váltak.

Annak érdekében, hogy a számlán lévő 8 millió forintot ne tudják illetéktelenek megszerezni, biztonsági okból egy technikai számlára kell átutalni a pénzt. Hozzátette: persze személyesen is intézheti valamelyik fiókban, de hát az beletelhet néhány napba, addig pedig a pénze nincs biztonságban.

A férfi mindezt elhitte és átutalta a milliókat. Ezután nem sokkal a nő megszakította a hívást és elérhetetlenné vált. A férfi azonnal letiltatta a számláját és a bankkártyáját, ám a pénze visszaszerzésére a szigetszentmiklósi rendőrök közreműködéséig várnia kellett.

A nyomozók öt nap alatt rájöttek, ki lehet az elkövető. Több vállalkozás nevén lévő folyószámlákon keresztül akarták végérvényesen eltüntetni a milliókat, ám a nyomozóknak sikerült még aznap megakasztani a folyamatot és a cégek ügyvezetőjét is elszámoltatták.

A kicsalt pénz végül a rendőrség visszaszerezte. Ugyan 10 ezer forint hiányzott, de a férfi meghatódva fogadta a 7 millió 990 ezer forintot.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a rendőrség a következőket kéri a lakosságtól:

  • NE telepítsen ismeretlen alkalmazást!
  • NE adja meg idegennek netbankja, bankszámlája adatait, PIN, illetve CVC kódját!
  • NE engedélyezzen idegennek távoli hozzáférést!
  • NE utaljon idegennek pénzt!
  • NE higgye el a banki ügyintézés ilyetén módját, ellenőrizze vissza számlakezelő pénzintézeténél!

forrás: police.hu fotó: pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email