rain-2538429_1920

Pusztító szél és szakadó eső tombolt országszerte, Érd megúszta

rain-2538429_1920

Pusztító szél és szakadó eső tombolt országszerte, Érd megúszta

Nálunk az aluljárókban okozott kisebb bajt az eső, Devecserben viszont 50 mm hullott egy nap alatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az időjárás a leghálásabb téma: mindig van, sosem jó és mindig más. Bármennyire is utáljuk, nem meglepő, hogy januárban esik. Más kérdés, hogy a hónak jobban örülnénk. Márminthogy azok, akik vonattal járnak, nem autóval, és nem dolgoznak az ÉKFI hóeltakarító brigádjánál. Aki még emlékszik a durva nyári aszályra, az most örül, mert töltődik a föld.

Akkor viszont már nem fog örülni, ha belvízben állnak majd a szántóföldek. Tanulság van? Hogyne, mindjárt három is: 1. Jóból is megárt a sok. 2. Senkinek nem jó minden, másképpen mondva: mindig lesz, aki nem örül annak, aminek más meg igen. 3. Lehet annak is örülni, ami aktuálisan pocsékul esik.

Azt már persze senki nem szereti, hogy – miként egy FB-csoportban írták – „a diósdi úti aluljáró elesett”: 30-40 centis tóban araszolnak át az autók. Van, aki munka után pecázni készül oda.

Az OMSZ heti csapadék-előrejelzése

Komolyra fordítva a szót: a január 9-i hét az eső jegyében telik. Néhol akár egy egész hónapra való csapadékmennyiséggel kell számolni. Ma reggelig a legtöbb eső a Dunántúli-középhegységben, a Balaton és a Velencei-tó környékén esett. A Dunántúlon több helyen viharos széllökések kísérik az északnyugati, északi szelet. A legcsapadékosabb TOP10-be a közeli Martonvásár is bekerült, az elmúlt 24 órában mért 38,3 mm-es leesett vízmennyiséggel.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csámpai Attila elmondta: Érden eddig nem történt az időjárással kapcsolatos esemény, amihez ki kellett volna vonulniuk a tűzoltóknak. A közelben Törökbálinton fa dőlt a Yettel-székház parkolójában egy kisteherautóra, a helyi tűzoltók darabolták fel a fát. Százhalombattán hajnalban 3/4 4-kor gyökerestől kifordult egy nyolc méteres fa a Radnóti Miklós utcában a felázott talaj miatt. Az útakadályt az érdi tűzoltók számolták föl.

Az OMSZ jelentése szerint ezeken a településeken a legerősebb a szél

A következő napokban egyik front a másikat éri térségünkben, amelyek hatására több hullámban érkeznek kisebb-nagyobb csapadékzónák. A sokévi átlagnál enyhébb levegő miatt jellemzően az eső fog esni, halmazállapot-váltásra, úgy tűnik, kicsi az esély.

Az erős hidegfronti hatás megterheli az idősek és a krónikus betegek szervezetét. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő-képességük is romolhat. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek kockázatát. A szív-és érrendszeri betegek számára különösen megterhelő ez az időjárás, vérnyomás-ingadozásra, szédülékenységre számíthatnak.

Fotók: Országos Meteorológiai Szolgálat; Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email