22_03_29_erdmost_nincskep

Űrmérnök lennél, koreanisztikus, netán tanár? – segít a VMG

22_03_29_erdmost_nincskep

Űrmérnök lennél, koreanisztikus, netán tanár? – segít a VMG

Két ütős nap a tehetséggondozás és a pályaorientáció jegyében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Vörösmarty Mihály születésnapja, december 1-je mindig kiemelt ünnepnap a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Ekkor kapják meg a bejövő évfolyamok a Vörösmarty jelvényt – addigra már ők is otthonos VMG-lakóknak számítanak -, és a gimnázium valamennyi tanulójával együtt pályaorientációs szakmai napon vehetnek részt.

Idén is volt december 1-jén iskolatörténeti valamint a téli ünnepkörhöz kapcsolódó vetélkedő évfolyamonként, valamint átadták a kollégák javaslatai alapján megválasztott „Év Tanárának” a díjat – idén Maksa Katalinnak. A magyar-történelem szakos – pedagógiát is végzett – mestertanár többek között azzal az innovációjával is kiérdemelte az elismerést, hogy – idén először – megszervezte a gimnáziumban a Vörösmarty Akadémia programot.

A négy diákakadémikus-jelölt

Erre olyan ifjú „tudósok” jelentkezhettek, akik vállalták, hogy egy-egy tudományos szakterülethez kapcsolódó probléma, kérdéskör elmélyült és önálló tanulmányozása nyomán élményszerű előadást tartanak nagyközönség és egy szakmai zsűri előtt.

„A négy előadó diák saját kutatásai alapján és nem tantárgyhoz, hanem egy-egy tudományos kérdéshez kötődően foglalkozott a témájával – mutatta be a programot Szilasné Mészáros Judit igazgató. – Az értékelő zsűri részben a tantestület egy-egy szakértő tanárából állt, illetve nagy büszkeségünkre sikerült szakmájukban elismert egyetemi oktatókat, tudósokat is megnyerni. A zsűri elnöke a gimnázium volt igazgatója, Somfai István volt.”

A péntek pedig a végzősök pályaorientációját segítő VIII. Öregdiák Konferencia napja volt, amelyre számos főiskola és egyetem kapott meghívást, hogy egy-egy standon népszerűsítse képzését. Az Öregdiák Konferencia keretében idén 27 „öregdiák” jött vissza alma materébe, hogy eddigi eredményeiről szakmai beszámolót és előadást tartson. Volt közöttük joghallgató, űrmérnök, kínai nyelvet, koreanisztikát, nemzetközi diplomáciát, orvoslást tanuló volt diák egyaránt.

A program koordinátorai – Molnárné-Kállay Andrea igazgatóhelyettes és Maróti Zsolt történelemtanár – úgy foglalta össze a rendezvény célját, hogy egyrészt a még bizonytalan középiskolások számára szeretnék megmutatni az adott képzés szépségeit, érdekességeit, másrészt azoknak, akik már döntöttek, meséljenek arról, mire számíthatnak az egyetemi évek alatt, hogyan készüljenek, mely ismeretanyagokra érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk.

Az első emeleten pedig 12 egyetem, egy technikum és a Magyar Honvédség foglalt el egy-egy standot, hogy bemutassák intézményeiket az érdeklődő diákoknak. A teljesen tanácstalanok vagy csak egyszerűen kíváncsiak kitölthettek pályaorientációs teszteket, illetve bejelentkezhettek egyéni tanácsadásra az iskolapszichológusnál.

„Ez a nap arról szól, hogy a továbbtanulási választásukban segítsük a diákjainkat – hangsúlyozta Szilasné Mészáros Judit. – A hozzánk járó tanulók emelt szinten tesznek érettségit, és komoly céljuk, hogy felsőfokon továbbtanuljanak és diplomás emberek legyenek. Amellett, hogy sokat teszünk azért, hogy tanulóink szeressenek idejárni, a legfontosabb feladatunk, hogy minőségi felkészítést kapjanak az elképzeléseik valóra váltásához.”

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email