Gárdos jázmin utca

Kézből kézbe: így forog az érdi Könyvkerék

Gárdos jázmin utca

Kézből kézbe: így forog az érdi Könyvkerék

Családok adják össze a Topoly utcai idősotthon „könyvtárát.”

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Alapvetésünk az, hogy kultúrállamban könyvet nem égetünk, nem zúzunk szét. Minden példányra szüksége lehet valakinek, még ha nekünk nem is kell – mondta az Érd Mostnak pénteken Gregus László, önkormányzati képviselő. A Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottságot is vezető Gregus nem csak beszél a beszél a használt könyvek értékéről: egy civil szervezet tagjaként maga is több ezer kötet összegyűjtésében segédkezett Érden.

A kezdeményezés a Z. Karvalics László író, egyetemi tanár által létrehozott Könyvkerék Könyvmentő Egyesülettől származik. A civilekből álló csoport országszerte igyekszik gazdát találni a máshol megunt, értéktelennek tartott köteteknek. Így tettek Érden is, ahol az önkormányzat támogatásával a Topoly utcai idősotthonban rendeztek be egy olvasószobát – sőt, a város alapító tagként csatlakozott az egyesülethez.

Az időseknek szánt gyűjtemény több és kevesebb, mint egy könyvtár –tudtuk meg Gregus Lászlótól. Itt nincs katalógus és szigorúan vett kölcsönzési határidő, a lakók korlátlan ideig maguknál tarthatják a könyveket, és ha szeretnék, akár unokájuknak is tovább ajándékozhatják azokat.

Gregus már nyolc érdi családtól mentett már megunt, feleslegessé vált magánkönyvtárat. „ Volt ahonnan egy szatyorral, máshonnan 15 láda könyvvel távoztam. Napi tapasztalat, hogy sok családban már nem olvas a fiatalabb generáció, de nincs szívük kidobni a szülőktől, nagyszülőktől rájuk maradt, 500-1000 példányos családi gyűjteményt.” Az önkormányzati képviselőt ilyenkor bátran lehet hívni: amint tud, házhoz megy, elhozza a porosodó köteteket, de őt ajánlják a Csuka Zoltán Városi Könyvtárnál is, ha oda futna be egy felajánlás.

A begyűjtött állományban vannak kincsek és tartalmuk miatt már hasznavehetetlen nyomtatványok, de a Könyvkerék az utóbbiaknak is talál célt. „Nemrég a Kalocsai Egyházmegyét hívtuk fel, hogy a birtokunkba kerültek a 18. századi könyvtári példányaik – a lapokon még ott volt az egyházmegyei bélyegző és persze, a párttörténeti múzeum pecsétje. Az egyházmegyénél alig hittek a fülüknek” – mesélte Gregus.

És persze, olykor befut a padláson porosodó Lenin-összes is, ám ez sem haszontalan – véli a képviselő – a masszív nyomtatványokból például nagyon jó bútort lehet készíteni. A lényeg, hogy hasznosuljon, kézből kézbe kerüljön a kötet. Egy kultúrállamban ugyanis nem dobunk ki könyvet – még akkor sem, ha nem értünk egyet az olvasottakkal.

Aki könyvet szeretne adományozni a Topoly utcai idősotthonban létrehozott kiskönyvtárnak, Gregus Lászlót a 06-70-389-8341-es telefonszámon érheti el.

Érd Most - Szöveg: Koncz Tamás, Fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email