influenza

Oltakozzunk most: súlyos influenzajárványt jósolnak az orvosok

influenza

Oltakozzunk most: súlyos influenzajárványt jósolnak az orvosok

A szakember szerint november közepéig érdemes beoltatnunk magunkat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Múlt héten befejeződött az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így most már az ország egész területén rendelkezésre áll a vakcina – tájékoztatott az NNK.

A 2021/2022. évi influenzaszezonban közel 760 ezer ember kapott ingyenes influenza elleni védőoltást, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség majd’ 60 százaléka fogyott el. A kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltását ingyen biztosítja.

influenza_elleni_vedooltas_191120

Az influenza elleni védőoltás különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. De a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők.

És idetartoznak a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők is. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az influenza elleni vakcina azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, azonban az orvosi vényre a gyógyszertárban megvásárolható. Dr. Balla Rozália érdi háziorvos az ÉrdFM 101.3 műsorában elmondta:  rendelőjükben a magas kockázati csoportba tartozók számára megkezdték az influenza elleni védőoltás beadását.

„Nagy a hajlandóság az oltás felvételére. Ez nem egyszerű, mivel minden második, harmadik páciens felső légúti tünetekkel jelentkezik, így türelemre van szükség, ami az oltások felvételét illeti. Ezeket a felső légúti betegségeket igyekszünk elkülöníteni a Covid, influenza vagy egyéb vírus okozta betegségektől” – mondta a doktornő.

coronavirus-covid-19

A népegészségügy monitorozza az influenzás megbetegedéseket, és a közölt számok alapján ezek száma még nem nő. A háziorvos szerint a felső légúti megbetegedések száma viszont emelkedik, ezért érdemes most beoltatni magunkat.

„Ha november közepéig beoltatjuk magunkat, az kellő védettséget biztosít majd az influenza ellen. Súlyosabb, nagyobb fertőzéshullámot jeleznek előre. A Covid sem tűnt el, így kettős pandémiáról beszélnek a szakemberek” – hangsúlyozta a doktornő.

Aki szeretné beoltatni magát, annak érdemes figyelnie a kizáró okokra. Ilyen, ha két héten belül más védőoltást kaptak, illetve lázzal járó felső légúti megbetegedésben szenvednek. Az elmúlt egy hónapban egyébként duplájára nőtt az ilyen betegek száma.

„Érdemes ismét használni a maszkot, ha nagyobb létszámú rendezvényen vagyunk. A Covid alatt volt rá módunk, hogy megszokjuk: a légúti fertőzéseket maszkkal, kézmosással és oltással lehet megelőzni” – zárta szavait.

 

 

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email